ugrás a tartalomhoz

<xmlForum language="hungarian" />

Holló István · 2010. Május. 5. (Sze), 08.33

A 70-es években Charles Goldfarb, Ed Mosher és Ray Lorie az IBM-nél kidolgozta a műszaki dokumentációk strukturált elemekkel történő leírására alkalmazott GML-t, ahol GML a neveik (Goldfarb, Mosher és Lorie) kezdőbetűi. Az ötletet Goldfarb – a jobb érthetőséget tűzve ki célul – továbbgondolja, és kidolgoz egy leírónyelvet, amely Standard Generalised Markup Language néven vonul be az informatika történetébe.

Az SGML valójában nem több, mint egy ajánlás arra nézve, hogy egy leíró nyelv hogyan is nézzen ki. 1986-ban az ISO ratifikálja, és ezt követően az SGML a különféle leíró nyelvek nemzetközi szabványaként él tovább.

Az SGML talaján sarjadó első virág a HTML, amit Tim Berners-Lee-nek köszönhetünk, s 1991-re datálódik. Nagyon népszerű a webes alkalmazásokban, de túl egyszerűnek bizonyul az alkalmazott tagek meglehetősen szűk köre miatt. A HTML egyszerűsége és az SGML nyújtotta hatékonyság között meglévő űr kitöltésére nagy az igény. Az ügyet 1996-ban a Sun karolja fel, Jon Bosak vezetésével foglalkozik egy csapat az SGML újragondolásával: megszületik az XML.

Majd’ 15 év elteltével az XML technológia elképesztő fejlődést tudhat maga mögött, sőt amiként az informatikai alkalmazások felnőnek a gépek és architektúrák fölé, az XML jelentősége egyre inkább felértékelődik.

Már ma is kevés az olyan fejlesztő, aki ne találkozna naponta ezzel a technológiával, az pedig, hogy pár éven belül szinte nem is lesz olyan, egészen bizonyosan kijelenthető. Így aztán arra gondoltunk, itt az ideje egy olyan fórumot indítani, ahol a hazai szakemberek beszélik meg az XML technológiákkal kapcsolatos ügyes-bajos dolgaikat, várnak és kapnak választ feltett kérdéseikre. Örömmel jelenthetem, hogy a fórum elindult a http://xmlforum.hu címen, ahol várunk minden érdeklődőt.