ugrás a tartalomhoz

A Fehér Ház megosztja fejlesztéseit

Joó Ádám · 2010. Ápr. 27. (K), 22.09

Aki látta a Fehér Ház weboldalát George Bush elnöksége alatt, majd összevetette a jelenlegivel, az már megállapíthatta, hogy itt bizony komoly szemléletbeli változások történtek (na persze annak fényében, hogy Obama a weben nyerte meg az elnöki széket, ez nem is annyira meglepő).

Most pedig az elnöki rezidencia csatlakozott a nyílt forrású közösséghez.

A whitehouse.gov motorházteteje alatt egy Drupal telepítés zümmög, a technikai stáb pedig elkötelezett a szabványok és hozzáférhetőség mellett.

Az alaprendszerhez több saját modult is fejlesztettek, ezeket tették közzé néhány napja:

  • A Context HTTP Headers segítségével az egyes oldalakhoz kézzel lehet HTTP fejléceket megadni, ezzel például finomhangolható a gyorsítótárazás.
  • A Node Embed egy már létező tartalom új tartalomba ágyazását teszi lehetővé, pl. önálló kép vagy videó beemelését egy blogbejegyzésbe, vagy egy felhasználói adatlapét egy cikk végére. A beágyazott megjelenéshez külön sablon készíthető.
  • Hírlevelük testreszabhatóságához készítették el a GovDelivery modult;
  • az Akamai-al pedig a CDN szolgáltatásból törölhetők a kézzel megadott vagy frissített tartalmakhoz tartozó URL-ek.

Az utóbbi egy-két évben a világ tőlünk nyugatabbra eső felén a közszférában informatikai téren jelentős elmozdulás történt a szabad szoftverek irányába: hónapról-hónapra érkeztek a bejelentések a kormányzatok, iskolák, hivatalok nyílt forrású megoldásokra való áttéréséről. A Fehér Ház emblematikus intézmény, remélhetőleg ez a lépése tovább erősíti ezt a tendenciát.

Itthon is.