ugrás a tartalomhoz

Április elseje Youtube módra

Török Gábor · 2009. Ápr. 1. (Sze), 17.36
Bolondok napján a legtöbb webes szolgáltatás vagy magazin valamilyen apró turpissággal igyekszik pár felhőtlen percet szereznie a látogatóinak. Tegnap már Kevlar blogmarkolta a Smashing Magazine beszámolóját az Internet Explorer 8.1-ről, ma pedig hirtelen helytelen font renderelésre gyanakodtam, majd észbe kaptam, hogy csak a Youtube tréfája ez; náluk ma minden a feje tetejére állt.

Minden szöveg fejjel lefelé a Youtube oldalán (fotó: Bibi)


Azt a feltevést könnyen eloszlathatjuk, hogy képek segítségével oldották volna meg, mert ki tudjuk jelölni a fordított szövegeket is. Firebuggal azt is könnyen kizárhatjuk, hogy egy esetleg általunk ismeretlen CSS tulajdonság van a háttérben. Végül a kutakodás során a Flash videók betöltődésekor a szokásos villanásnak köszönhetően sikerült elcsípnem azt a pillanatot, amikor még a megszokott rendben rajzolódnak ki a szövegek, majd csak ezt követően fordulnak a fejükre. A háttérben tehát JavaScript lesz.

Nem is kell sokat keresgélni, hogy megtaláljuk az april_fools-vfl84826.js szkriptet, és még tömörítve, rejtjelezve sincsen, így minden lehetőség adott, hogy a működést megismerjük. Az ötlet pedig egész egyszerűen azon alapul, hogy valamennyi latin karakternek megtalálható a fejjel-lefelé párja az Unicode táblában, így egy mezei keresés-csere lefuttatása megteszi.

Ki találkozott még esetleg hasonló, webes szempontból érdekes áprilisi elsejei tréfával?

(A mellékelt képernyőfotót Bibi készítette.)