ugrás a tartalomhoz

Apple Safari Windows-ra, Web fejlesztés iPhone-ra

Hojtsy Gábor · 2007. Jún. 11. (H), 21.10

Apple Safari Microsoft Windows-on

Újabb böngésző lépett be a Windows rendszereken használható kliensek piacára. Steve Jobs mai Apple fejlesztői konferenciát megnyitó beszédében bejelentette, hogy a Safari böngésző elérhető lesz Microsoft Windows rendszerekre is (már letölthető a béta verzió). Az iTunes-zal szerzett Windows-ra fejlesztési tapasztalatok, és az Apple technológiája egy felhasználói szempontból csalogató új böngésző megjelenését hozták magukkal. A program a HTML és a JavaScript feldolgozásban és az indulási időben is (az Apple mérései szerint) lekörözi a közismert Windows-ra elérhető böngészőket. Sajnos a Firefoxhoz hasonló kiegészítési lehetőségeket nem biztosítja, viszont Windows-ra elérhető változata a fejlesztőknek is megkönnyítheti az Apple böngészővel való tesztelést is, így segítve a Machintosh platform kompatibilitását a weben.

Szintén a nyitóelőadás bejelentése, hogy az iPhone "programozói felülete" egy JavaScript felület lesz, mely eddigi (kevés) információim szerint leginkább az Opera Platformra hasonlíthat majd. A Budapesti Műszaki Egyetemen sikerült fél évet (saját választásom alapján) az Opera Platform-mal eltölteni, és azt mondhatom, hogy érdekes lehetőségek rejtőznek abban, hogy ha egy ilyen mobil eszköz programozási lehetőségeit web technológiákkal programozhatóan elérhetővé tesszük a fejlesztők számára.

Sajnos az Opera Platform komoly gyengeségekkel küzdött mind a stabil szoftver megjelenések terén, mind az alkalmazások programozhatóságát illetően. Steve Jobs demóiról olvasva azonban úgy tűnik, hogy ezutóbbit itt szerencsésen megoldották. Többet természetesen a fejlesztői dokumentációk megjelenésével tudunk majd mondani, egyelőre nem találtam az iPhone fejlesztői dokumentációt az Apple fejlesztőknek szóló oldalán.

A fejlesztői platform kialakítása során a legfontosabb szempont a biztonság volt. Nem szerették volna lehetővé tenni, hogy az eszközt tönkretevő, a minőségét romboló egyedi fejlesztések jelenjenek meg rá. A web technológiák használata lehetővé teszi, hogy a Safari által "menedzselt kóddal" fussanak az egyedi alkalmazások, nem pedig a processzor natív felületére lefordított futtatható állományként.
 
1

JavaScript felület

sly · 2007. Jún. 11. (H), 21.49
iPhone "programozói felülete" egy JavaScript felület lesz,
Mmmmm, ez jó. Nekem is már eszembe jutott hasonló. Remélem az OpenMoko-ban is lessz hasonló, mert az közelebb áll a szívemhez. :-)
2

safari

mandarin8 · 2007. Jún. 11. (H), 22.05
á, lassú voltam, blogmarkolni akartam :)
mellesleg letöltöttem, elindítottam, majd szépen bezártam a hiba üzenet küldését a microsoftnak :D ... béta...
4

Wine

sly · 2007. Jún. 11. (H), 22.43
Nálam wine alatt lefutott a telepítő, de böngésző nem indult el. Nem találta a saját dll-jeit. :-)
3

Safari Winen

attlad · 2007. Jún. 11. (H), 22.07
Na ez jó hír, legalább nem kell majd Mac emiatt. Persze a "The world's best browser." a Safari weblapján nem igaz..
17

Safari

vbence · 2007. Jún. 12. (K), 21.06
De. Igaz ;)
5

Semmiképpen sem ajánlom még

ada · 2007. Jún. 11. (H), 22.55
Pont a kishír beküldése előtt töltöttem le, és próbáltam ki, és csak remélni tudom hogy a MAC-es Safari nem ilyen (avagy csak a bétaság hibája?).

Rengeteg oldal, köztük pl a weblaborral, szétesik (nagyon durván). Első körben meg is ijedtem hogy vajon az oldalaim ilyen csúnyák lennének Safari alatt? De http://www.browsrcamp.com/ szerint teljesen rendben van minden, megnyugodtam.

Nem tudom hogy a bétaságnak, vagy a windowsos létének tudható ez be, de egyelőre még kipróbálás szintjén sem ajánlanám senkinek.
6

Nálam működik

Wabbitseason · 2007. Jún. 12. (K), 10.29
Ma reggel raktam fel két XP-re. Mindenhol hibátlannak tűnik.

Ezt is most Safariból pötyögöm, természetesen. :)

A Weblabor.hu nem esik szét nálam, sem betöltődés alatt, sem pedig akkor, amikor onloadra kiszélesedik.

Eddig egy jelentős különbséget vettem észre: a hozzászólás írásánál az eszközsor ikonjainak háttere 1 pixelt beletakar a "hozzászólás témája" texbox keretébe és 2 pixelt a "hozzászólás" textarea aktívságát jelző világoskék outline-ba.

Ja, nem még egy eltérés van: az "Azonnali üzenetküldés" gomb alul kilóg egy kicsit a kevéssé-megnyerő-sárgaságú háttérből. :)
7

Not yet

yaanno · 2007. Jún. 12. (K), 10.36
Egyelőre még nem sikerült életre kelteni, de nagyon-nagyon bíztató a dolog; webfejlesztőknek must have, ha már a Swift kifulladt. A háttérben a gyönyörű Webkit library, szuper :)
8

Érdekes

ada · 2007. Jún. 12. (K), 11.19
Nagyon érdekes, nekem változatlanul nem működik, Weblabor felső menü sokkal szélesebb, és el is van csúszva, menüpontjai közül pedig egy sem látszik. Lábléc linkjei egyáltalán nem látszanak, olyan mintha szóközök lennének aláhúzva.

Amit észrevettem még pl hogy ahol a :first-letter van használva, ott az első betű 'eltűnik'.
9

css bugok ezerrel

Cadeyrn · 2007. Jún. 12. (K), 11.33
Üdv!

Dugig van CSS buggal: nekem sok oldal van, ahol az eredeti elemeket definiáltam át (td, strong, stb), ott egyáltalán semmi nem jelenik meg, ahol szövegnek kellene lennie, és több oldalnál is így van.
A weblabor menürendszerénél sem jelenik meg szöveg sehol sem.

Szóval ha ez a világ legjobb böngészője, akkor komoly sz*rban van a világ :)
10

Hurrá

ada · 2007. Jún. 12. (K), 11.47
Már kezdtem azt hinni hogy velem van a gond. Hozzátenném hogy az Apple Start page tökéletes :)
48

MAC

zila · 2007. Jún. 18. (H), 12.39
Én már 2 éve Safarival böngészek, mac-en természetesen, semmi komoly probléma nem volt még vele, természetesen a weblabor nem esik szét vele :)

A bétát még nem tettem fel osx-re sem, majd a leopard-dal felkerül :)
11

de ez még csak BÉTA 3!

Gixx · 2007. Jún. 12. (K), 13.29
... majd RC2 alatt illene szutykolódni (ha lesz mire)...

Addig meg mindenki örüljön, hogy megy (nálam pl hibátlan, pár CSS bug van csak, de ez is a beta3 hibája). Flash, ajax, js minden pöccre és gyorsan. Lelekendezve várom a végleges verziót és remélem, hogy egy-az-egyben ugyanaz a rendering lesz, mint Mac alatt, különben csak mérvadó lesz, de komolyan fejleszteni alá nem lehet 100%-osan.

Másrészről Linux alatt wine-vel használni... Ott a Konqueror... KHTML az is...

Harmadrészt a http://www.browsrcamp.com/ nem tudom perpill milyen verziókat használ a böngészőkből, de amikor legutóbb néztem, egy totál szétesett képet mutatott egy olyan oldalról, amit valódi OSX alatt valódi Safari jól vitt. Így az is inkább csak mérvadó, nem építenék rá.
13

BrowsrCamp

ada · 2007. Jún. 12. (K), 13.53
Safari 2.0.4 - és az eredménnyel tökéletesen elégedett voltam (totál úgy jelent meg mint FF-el nézve).

Szerintem nem szutykolódott senki, tisztában vagyok vele hogy a Safari egy jó böngésző, viszont nekem (és úgy látom másoknak is) olyan szinten nem működik a windowsos változat, hogy teljesen használhatatlan - hiányzó szövegrészek, hiányzó menüpontok, stb stb. Mindenesetre nagyon várom hogy használhassam a működő változatot.
12

Elég furán működik

pipeslac · 2007. Jún. 12. (K), 13.38
CSS láthatólag megfekszi a a gyomrát, és állandóan fagy, pl. ha formokba írok... Még várni kellett volna a publikálással. De nem rossz kifejezetten elegáns eszköz lesz valamikor.
14

Restart

bsanyi · 2007. Jún. 12. (K), 15.19
Hali,

több helyen olvastam, hogy megfelelő működést, a telepítés utáni restarttal fog csak produkálni.

Üdv
Sanyi
15

Nekem a restert sem

ada · 2007. Jún. 12. (K), 15.24
Nálam ez sem segített. Még újra is telepítettem, és ugyanaz sajnos.
16

egy részét

Cadeyrn · 2007. Jún. 12. (K), 20.15
Üdv!

A hibák egy részén valóban segített a reboot: a li, ul tagok bejönnek, ha CSS-ben át is írtam őket, de a td, strong és h tagok továbbra sem léteznek CSS formázás esetén.

Mellesleg ebben a böngészőben szándékosan nem működik, hogy backspace-re az előző oldalra ugorjon, vagy ez is csak nálam bug?
18

KHTML vs. WebKit

Hojtsy Gábor · 2007. Jún. 12. (K), 21.08
Ars at WWDC: Interview with Lars Knoll, creator of KHTML

Úgy tűnik a Windows-os megjelenés annak köszönhető, hogy a WebKit kellően platform függetlenné vált, és pont ez teszi majd lehetővé, hogy a KDE is a WebKit motort használja a jövőben, nem pedig az eredeti kiindulásként szereplő KHTML-t. Ilyen formán egy újabb teljesen keresztplatformos böngésző motor formálódik, a KDE böngészője nem csak WebKit-szerű motorral fog rendelkezni, hanem a WebKit-tel magával (bár a felülete nyilván KDE-s marad).
19

bevételi oldal

Hojtsy Gábor · 2007. Jún. 12. (K), 21.31
Daring Fireball: WWDC 2007 Keynote News

My somewhat-informed understanding is that Apple is currently generating about $2 million per month from Safari’s Google integration. That’s $25 million per year. If Safari for Windows is even moderately successful, it’s easy to see how that might grow to $100 million per year or more.
20

hát igen

gex · 2007. Jún. 13. (Sze), 09.39
valahol éreztem, hogy nem (csak) emberbaráti szeretetből csinálják... ;]
21

Okoskodás

vbence · 2007. Jún. 13. (Sze), 12.38
2 dolgot szeretnék említeni, amiről nem volt még szó:

Az első, hogy a Safari 3 Mac platformra is béta még, nem csak Windowsra, úgyhogy a hülységeket, amiket produkál nem úgy kell venni, hogy "Ez a Windowsos változat, és ezt csak így tudják megsinálni". Ehhez köze sincs a dolognak.

A második pedig, hogy a Safari lényegi magja, a megjelenítést végző WebKit azóta van Windowson, mióta iTunes is van (2003 Októbere). Ezt a második tényt nem igazán szokták említeni, pedig aki megnézte már az iTunes Store-t, első látásra egyértelmű, hogy egy AJAX-os felületről van szó, és azzal sem árulok el titkot, hogy sosem egy IE OLE objektum volt beágyazva abba az abakba ;)
22

Okoskodás

pipeslac · 2007. Jún. 13. (Sze), 17.13
Azért még nagyon korai volt ez a windowsos megjelenés, kissé önlejáratás szaga van a dolognak.
23

Maces változat

vbence · 2007. Jún. 14. (Cs), 02.10
Tényleg csak pár másodpercig láttam a wines változatot, de odaadtam öcséméknek, vívjanak vele... A Maces változatot feltettem magamnak. Ahelyett, hogy a WebKithez hasonlóan új alkalmazásként települne, ez símán felülírta a jelenlegi stabil Safari telepítést. Első indítás után homokórában is maradt :) úgy kellett kilőni... Szerencsére volt uninstall is hozzá.
24

3.0.1

pipeslac · 2007. Jún. 14. (Cs), 12.46
Jött ki hozzá frissítés, de még mindíg nem kezeli a h-kat :D
29

érdekes

gex · 2007. Jún. 14. (Cs), 16.50
ha megnézem safarival a weblabort, én sem látom a fejléceket (h1-6) (sőt én a linkeket sem), de az apple kezdőoldala szinte pontosan úgyanúgy jelenik meg, mint ff-ben. először a doctype-ra gyanakodtam, mert az apple oldala html 4.01 transitional, a weblabor meg xhtml 1.0 strict, de aztán találtam másik xhtml 1.0 strict oldalt ami szépen néz ki.
nálatok is hasonlóak az eredmények az említett 3 oldallal? a végén kitalálhatnánk mi a baj a weblaborral. ;]
30

Bizonyos tageket nem jelenít meg

ada · 2007. Jún. 14. (Cs), 16.56
Eddig tapasztalataim szerint csak bizonyos tagekben lévő szöveget nem jelenít meg, pl h1, b, legend, továbbá a CSS :first-letter selector is láthatatlanná teszi az érintett részeket.
32

agyrém

vbence · 2007. Jún. 14. (Cs), 17.22
Valsz valami kompatibilitási probléma jön elő nálatok. Nálam XP SP2 semmi ilyen "eltűnő tagek" probléma nincs. Inkább azt kéne kitalálni, mivel akad össze, nem pedig "melyik tageknél" van renderelési probléma...

Szerintem..
25

viccesek a fiúk

Gixx · 2007. Jún. 14. (Cs), 12.58
http://www.apple.com/safari/

Elég érdekes piaci politika, hogy a programot, egy hamisított screenshot-tal reklámoznak. Egy arckrém esetében lehet hivatkozni, hogy jó, hát nem olyan a bőröd, vagy te vagy az 1%, akinél nem jön be stb. de egy böngészőnél mi a védekezés? "A te windows XP-d nem olyan, mint amin mi teszteltük?"

Mert mit is látunk a képen? Windows XP, Luna Theme szépen virít a Safari miközben makulátlanul jeleníti meg a yahoo.com-ot. Errefel a valóság...

Szerintem jobb lett volna, ha a windows-safari-apple logókkal variálnak valami szép kis montázst.

De lehet hogy csak én vagyok túl érzékeny ezekre...
31

mi a gond?

Hojtsy Gábor · 2007. Jún. 14. (Cs), 17.01
Igen, az Apple sikere pontosan abban van, hogy nem kell mindenféle hardverre meg szoftverre felkészülnie, ami lehet a gépeden mindenféle kéretlen vagy kért módon... Sokkal jobban kontrollált környezetben tudnak fejleszteni (persze mert nem olyan népszerű a platform). A Windows persze nehezebb dió.

Én ugyan nem használok aktívan Windows-t, hogy kipróbáljam (Ubuntu-t használok), ez a videó eléggé meggyőzőnek látszott, hogy nem csalás, ha a Safari-ról helyes működés közben készítenek képernyőképet: http://www.downloadsquad.com/2007/06/11/screencast-first-look-at-safari-for-windows/

Nem igazán értem mire alapozod, hogy hamisított screenshotot látunk.
33

A válasz egyszerű

Gixx · 2007. Jún. 14. (Cs), 17.25
Tudtommal a Safari beta 3 az első Windows platformon működő Safari verzió. Cáfoljon meg bárki nyugodtan, ha rosszul tudom (A Swift nem számít).

Nos, akkor ha leszedem az Apple oldaláról ezt a beta 3-as verziót, és telepítem Windows XP-re és a yahoo.com-ra lépve drasztikusan más az eredmény, mint az ominózus képen, ráadásul utánanézve, pont azok az elemek hibásak a megjelenített oldalon, amiről itt is és más fórumokon is tonnaszám generálódnak a bejegyzések (gondolok itt pl a félkövér betűkre), akkor számomra valószínűbbnek tűnik, hogy a kép hamis, de mindenesetre nem a beta3 működéséről látunk screenshotot.

Ha mégis valódi lenne a kép és egy a beta3-nál újabb verzióról készítették, akkor egyrészt már alig várom, hogy le lehessen tölteni, másrészt illene nekik ezt valamilyen formában közölni. Mint pl a játék demóknál is: "Game experience may change in final version" :)

Egyébiránt egy haverom csinált is egy screenshotot (én lusta voltam): http://www.shell8.net/wp-content/uploads/kamusafari.jpg
34

mások

Hojtsy Gábor · 2007. Jún. 14. (Cs), 18.02
Idefent vbence is írta, hogy neki nincs semmi gondja vele, szerintem tudna csinálni egy yahoo képet neked, ami olyan, mint az Apple oldalán. Bármilyen dologgal összeakadhat a gépeden, lehet magyar windows gond, lehet hogy a betűkészleteket nem találja, amit keresne, stb. Ezért béta.

A videón amit küldtem látjuk a BBC, Google News és más oldalakat, és semmilyen gond nincs velük. Sajnos pont a Yahoo-t nem...
35

Videó

vbence · 2007. Jún. 14. (Cs), 18.31
A keynote-ban Jobs nyomogatja egy kicsit a windowsos verziót. Tekerd a videót 1:10:00-ra. Amúgy angol XP amin nézem, és problémamentesen megy.
37

Angol XP

ada · 2007. Jún. 14. (Cs), 19.42
Akkor elképzelhető hogy ez lesz a hiba oka. Kell neki .NET framework egyébként? Mert nekem az is magyar nyelven van telepítve azt hiszem. Sajnos a windowsom magyarsága nem tőlem függ, ilyet kaptam a géphez :(
38

.NET

vbence · 2007. Jún. 14. (Cs), 20.23
LOL .NET Framewrok

Amúgy a videó ezen a címen van (klikk "a Watch the Keynote Address"-re):
http://events.apple.com.edgesuite.net/d7625zs/event/

És 1:10:00 a nekünk érdekes rész...
36

Megy a yahoo.com

Wabbitseason · 2007. Jún. 14. (Cs), 18.58
Az én XP-men hibátlanul megjelenik és működik a yahoo.com Safarival.

Azt olvastam, hogy a nem angol XP-kkel szokott baj lenni, de nem tudom, esetedben erről lehet-e szó.
39

nálam lehet

gex · 2007. Jún. 14. (Cs), 20.34
nekem magyar xp-m van, és vannak olyan hibák, amikről fentebb volt szó.
40

win xp sp2 angol

ksgy · 2007. Jún. 15. (P), 11.00
nekem is angol xp-m van, és gyönyörűen fut, nem fagy, nincsenek hibák, széteső és eltűnő dolgok :)
41

Itt is, de mégsem jó

attlad · 2007. Jún. 15. (P), 13.39
Nekem is XP SP2 angol van, és nem is nagyon fagy, csak ha a bookmarkokhoz akarok bemenni (ez megy nálad?). Viszont a Weblabor menü és a Yahoo menü szövegei nem jelennek meg. Mivel kb. semmi extra betűtípus nincs fent az alapokon kívül, ezért lehet hiányzik valamelyik ami nálad meg esetleg ott van és azért jó.
55

mindkettő jó

ksgy · 2007. Jún. 25. (H), 15.52
nálam WL és yahoo menü is jól jelenik meg, igaz teli van mindenféle egyedi fonttal a windozom... :) bookmarkokat is megtudom nyitni/böngészni/hozzáadni/stb
26

hibaüzenet

gex · 2007. Jún. 14. (Cs), 14.22
én most telepítettem fel, és az első linkre katintás után ezt a hibaüzenetet kaptam: Safari is missing important resources and should be reinstalled, aztán frissítés gombra kattintva helyre jött a dolog. :]

nekem személy szerint amúgy nagyon tetszik a kezdeményezés, remélem egy használható program lesz végül.
27

újraindítás...

vbence · 2007. Jún. 14. (Cs), 14.56
... előtt nekem is ezt írta ki
28

Frissítés 3.0.1

ada · 2007. Jún. 14. (Cs), 15.59
Pár perc frissítettem, és sajnos az eddig megjelnítési problémák közül az összes jelen van még mindig :(
Pedig lehet használnám is amennyiben tényleg gyorsabb a FF-tól, az oldalon és forráskódban lévő keresés meg egyszerűen zseniális.
42

font fix

happy · 2007. Jún. 16. (Szo), 20.19
Ha valakinek esetlegesen a 3.0.1-gyel sem javult volna meg a fontok kezelése, az probálja ki a WebKit nightly buildet.
Nekem azzal tökelétesen működik.
43

ne keverjük

vbence · 2007. Jún. 16. (Szo), 20.47
A WebKit build nem a Safari 3 barancsból van. (Az aboutjában is 2-esként mutatkozik be), ez nem azt jelenti, hogy nem újabb kód van benne, mint a kettesben (pl van benne DOM Range stb..) de ez nem a hármas béta.
44

miert is?

happy · 2007. Jún. 16. (Szo), 23.02
Ezt hol latod? Komolyan erdekel.

Nekem ugy tunik, hogy a nightly trunk-bol van buildelve.
Mindenesetre siman lehet, hogy igazad van, de a dolog mukodik. Jol renderel, es a browser is hasznalhato. :)
46

Valóban

vbence · 2007. Jún. 18. (H), 00.02
Az about menüben :) Amúgy komolyra fordítva a szót: igen, mivel 2-es safari nincs windowsra, ezért logikus, hogy ha van windows-os webkit, akkor az a 3-as Safari keretet használja.
47

font fix

happy · 2007. Jún. 18. (H), 10.11
Akkor megnyugodtam, hogy nem neztem felre a dologot. :)
45

Köszönöm!

ada · 2007. Jún. 17. (V), 23.41
A webkit nightly builden keresztül indítva a Safarit, valóban megjavulnak a megjelenítési hibák! Köszönöm! :-)

Ajánlom mindenkinek (feltéve ha eddig volt ilyen gond).
49

Safari 3.0.2

ada · 2007. Jún. 23. (Szo), 17.57
Ez eddig említett hibák eltűntek a legújabb frissítéssel, jöhet a tesztelés :)

Changes in Safari 3.0.2 for Windows beta:

* Latest security updates
* Improved stability
* Fixes for text display, non-English systems, and start-up times
50

tényleg jó

gex · 2007. Jún. 23. (Szo), 18.23
magyar winxp-vel minden jól néz ki egyelőre.
51

2738-as hiba

Jano · 2007. Jún. 23. (Szo), 21.50
Nálam Vistán a telepítés ezzel a 2738-as hibakóddal akadt el. Itt a megoldás: http://pirx.com/safari.shtml

1. Go to Start, Run.
2. Type: regsvr32 vbscript.dll
3. Repeat Safari installation.

52

3.0.2 OK

Gixx · 2007. Jún. 25. (H), 10.24
A frissítéssel rendbe jött a cucc nálam, a korábbi hozzászólásom így már érvénytelen :)
53

strong

pipeslac · 2007. Jún. 25. (H), 14.28
Szuper, bár kicsit lassú, és furán vastagok betük...
54

Át lehet állítani

ada · 2007. Jún. 25. (H), 15.31
Hogy ne legyenek vastagabbak.
56

ClearType és barátai

vbence · 2007. Jún. 25. (H), 16.16
Erről szó volt máshol is. A lényeg, hogy a Safari saját "font smoothing" technikát használ, nem a windows ClearTypeját.

Ott azt írják, a Windows az olvashatóságra van optimalizálva (eredetileg a cleartype alacsony felbontású laptop kijelzőkre lett kitalálva, ezért is van a "vékonyság" érzése). A Maces megközelítés megpróbálja minél jobban megőrizni a font jellegzetességeit kis méretben is.

Szerintem abszolút ízlések vs. pofonok.