ugrás a tartalomhoz

AJAX fejlesztés a Google Web Toolkit használatával

Hojtsy Gábor · 2006. Jún. 29. (Cs), 14.56
A májusban megjelent és nálunk is blogmarkolt Google Web Toolkit lehetővé teszi, hogy kliens oldali alkalmazásokat készítsünk Java nyelven. Az eszközkészlet gondoskodik arról, hogy szükség esetén (web módot alkalmazva) a Java kód megfelelő HTML+CSS+JavaScript kódra forduljon. Érdekes, hogy a napokban több részletes cikk is megjelent az eszközkészletről, melyek segítségével könnyebben értékelhetjük a szerepét.

Az IBM Developerworks oldalán megjelent Ajax for Java developers: Exploring the Google Web Toolkit című cikk egy helló világ majd egy Yahoo időjárás megjelentető alkalmazást mutat be. A szerző, Philip McCarthy úgy látja, hogy önállóan működő alkalmazások készítésében lehet helye a GWT-nek, más webes felületekkel integrálni nem egyszerű, a sok részében csak binárisan biztosított keretrendszer pedig elfed előlünk számos részletet. Rámutat például a böngésző azonosításra használt rutinok gyengeségeire, amik miatt új böngészők megjelenésével a keretrendszert is frissítenünk kell.

A The Register fejlesztőknek szóló oldalán megjelent kétrészes cikksorozat Googled by GWT - Part 1 és Googled by GWT - Part 2 címmel alaposabb bevezetőt nyújt a technológiába és a komponensekbe, mielőtt a konkrét forráskódokra térne. Egy egyszerűnek tűnő, ám sok részletet felfedő helló világ példát taglal a két cikk.