ugrás a tartalomhoz

MySQLForge, a MySQL tudásbázis

Bártházi András · 2006. Május. 2. (K), 20.09
A napokban a MySQL felhasználói konferenciája kapcsán szép csendben bejelentett két hírt: ezentúl támogatják az Ubuntu disztribúciót is azzal, hogy hivatalos csomagokat készítenek hozzá, továbbá hogy elindítja MySQL-lel kapcsolatos tudásbázisát, a MySQLForge -ot. A közösségi oldal keretében MySQL-lel kapcsolatos híreket, egy MySQL wiki-t, MySQL-t használó projekteket, kisebb-nagyobb kódrészleteket, trükköket gyűjtenek össze, illetve tesznek a közösség számára összegyűjthetővé.

A nem túl kidolgozott logó

A modern közösségi oldalakhoz méltóan cimkéket használhatunk, illetve regisztráció után saját cimkékkel is elláthatjuk az egyes elemeket. Az egyes projektekre feliratkozhatunk, s értesítést kaphatunk az azokkal kapcsolatos hírekről, kiadásokról. Sajnos van még pár hiba, amelyet remélhetőleg előbb-utóbb javítani fognak.

Elmondható, hogy az oldal ötlete nem csak jól hangzik, de a gyakorlatban is működni látszik: több olyan érdekes projektet is találtam rajta, amiről eddig nem tudtam, illetve a kódrészletek között is van egy-két gyöngyszem. A kínálat már most sem rossz, de ha a közösség igazán rá fog kattanni, egy igazán jól használható, nagyon sok érdekességet tartalmazó tudásbázis lehet belőle.

A tervek is elég szépek: felhasználói csoportok funkciókat, más projektekkel történő integrációt, lekérdezésvarázslókat (ha jól értem a Codesmith kifejezést), web alapú verziókezelő rendszer interfészt, webes, AJAX alapú tesztkörnyezetet ígérnek.