ugrás a tartalomhoz

Felhasználói interfész tanulmányok és kódok a Yahoo!-tól

Bártházi András · 2006. Feb. 15. (Sze), 18.01
A Yahoo! úgy tűnik, hogy "halad a korral", a minap közzétették felhasználói interfésszel kapcsolatos tanulmányukat, illetve az elterjedt JavaScriptes rutinkönyvtárakhoz hasonló megoldásukat a Yahoo! Developer Network-ön. A kódok személyes véleményem szerint nem nyújtanak sokkal többet például egy scripalicious-nál, s a design patternek között sem fogunk forradalmi újításokat találni, a dolog mégis érdekes lehet, hiszen viszonylag jól dokumentált.

Példa fülek használatára

A Yahoo! User Interface Library licencelése elég kellemes, ugyanis BSD révén bármilyen projekjünkben felhasználhatjuk, akár módosítva, átírva is, s ez még érdekes lehet akkor is, ha ez általában a konkurens scriptek esetében sem szokottt problémát okozni. A rutinkönyvtár animációk, XMLHTTPRequest, DOM manipulációs, drag&drop és eseménykezeléssel kapcsolatos lehetőségeket kínál, illetve naptár, csúszka és faszerű lista komponenseket is közzétesz.

A Yahoo! Design Pattern Library tippeket a különböző webes interfész problémák megoldására, a Yahoo!-nál használt megoldásokat bemutatva. A lista egyelőre nem teljes, az elkövetkező hónapokban ígértik a frissítését.

Én látok pár defektet a rutinkönyvtárakban (pl. az animáció a drag&drop kapcsán szerintem egy kicsit túlzásba van víve), illetve a konkurens megoldások valószínűleg gyorsabban fognak fejlődni, viszont így is lehet bőven ötleteket, megoldásokat átvenni már csak a licencelés miatt is - a naptár megoldás például kifejezetten tetszik és használhatónak tűnik.

Hát, csak így tovább!