ugrás a tartalomhoz

Hijax: tervezés AJAX-ra gondolva

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 4. (Sze), 10.21
Az AJAX immár mindennapos varázsszó, a legújabb technológiák zászlóshajója. Jeremy Keith azonban úgy gondolja, hogy nem egy új technológiaként kellene rá tekintenünk, hanem csupán egy kiegészítésre, amely valamivel több lehetőséget ad a webes alkalmazások kialakításában. Véleménye szerint az a megközelítés eleve elhibázott, hogy alkalmazásokra gondolva az AJAX nélküli működést teljesen el is felejtjük, a dokumentum alapú web eszméjét mintegy a szőnyeg alá söpörve. Nem mehetünk el amellett, hogy a web még mindig dokumentumokból áll, még ha azok néha alkalmazásnak tűnnek is.

A Dom Scripting című könyvhöz kapcsolódó blogban ismerteti az általa csak Hijax néven említett megközelítést, amely a diszkrét JavaScript mintájára talán diszkrét AJAX-nak lenne fordítható. A hasonlóság is mutatja, hogy nem valamiféle új elméletről van szó, vagy letölthető programról, csupán annak hangsúlyozásáról, hogy az AJAX-ot használó webalkalmazásainkat úgy kell elkészítenünk, hogy azok a hagyományos űrlapokat alkalmazó módon is működőképesek legyenek.

Jeremy természetesen nem azt mondja, hogy két verziót készítsünk, mint ahogy a diszkrét JavaScript esetében sem erről van szó. Sokkal inkább ezutóbbi technológia kiterjesztéseként azt javasolja, hogy az AJAX funkcionalitást is a hagyományos űrlapos módszereket használó weblapjaink megfelelő elemeinek eltérítésével (hijack) valósítsuk meg. Innen jön a hijax elnevezés. Akkor tudjuk ezt könnyedén megoldani természetesen, ha már jó előre gondolunk az AJAX funkcionalitásra, de csak a projekt végén valósítjuk meg, addig a hagyományos űrlap alapú működésre koncentrálunk.