ugrás a tartalomhoz

Klikkelés követés AJAX segítségével

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 2. (H), 10.16
Sokak számára okoz gondot, hogy a webhelyhez kapcsolódó statisztikát nem tudják használható stratégiává formálni a tartalom javítását illetően. A link kattintások rögzítésével ugyanis azok weblaphoz kapcsolódó jelentősége elvész. Nem tudhatjuk pontosan, hogy a megfelelő prezentáció, a link több helyen történő ismétlése, esetleg egy jól sikerült cikk vezetett ahhoz, hogy többen klikkeltek egy adott linkre. Glenn Jones egy ötletes megoldást adott erre.

Először is valamilyen formában biztosítanunk kell, hogy az egyes oldalakhoz tartozó kattintásokat külön tároljuk, hiszen az igazi statisztika csak így mérhető. Másodszor pedig egy jól átlátható felület kell az adatok megjelenítésére.

Glenn az AJAX-ot hívta segítségül. A kattintások mérésére diszkrét JavaScript segítségével elhelyezett kattintás eseménykezelőket alkalmaz. Ezek is AJAX segítségével küldik el a klikkelés adatait, bár ehhez meglátásom szerint egyszerű href elirányítás is elegendő lett volna. Az összegyűjtött adatok megjelenítéséhez azonban nincs kézenfekvőbb felület, mint maga a weblap. Glenn egy billentyűkombinációhoz rendelt eseménykezelővel oldotta meg, hogy igény esetén az aktuális adatokat letöltse a kliens gépre, és a linkek fölött egyenként megjelenítse a népszerűséget jelző számokat. Ennek felhasználásával környezetükben láthatjuk, hogy a linkjeink milyen kattintási arányokra tettek szert, az adott oldalon merre mennek leginkább tovább a látogatók.
 
1

Klikkelés...

janoszen · 2006. Jan. 2. (H), 17.06
Üdv!

Nem lehetne a klikkelés szó helyett inkább a magyarosabb kattintás szót használni? Igaz, divat az előbbit használni, de magyar fülnek mégis kellemesebb az utóbbi.
2

statisztika :)

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 2. (H), 17.09
A cikkben a címet is beleértve ötször szerepel a kattintás szó és háromszor a klikkelés. Ha mindenütt kattintás lenne, szerintem sok szóismétlés lenne, már így is túl sokszor fordul elő egyenként a kettő.
3

Nyertél...

janoszen · 2006. Jan. 2. (H), 20.46
Nyertél. Igazad van.