ugrás a tartalomhoz

Újabb részletek az IE 7-ről a Microsoft PDC-ről

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 16. (P), 20.20
Kedden kezdődött, és ma ér véget a Microsoft Professional Developers Conference rendezvénye, melyen többek között az Internet Explorer 7-es kiadásának újdonságairól is értesülhettek a jelenlévők. Nos, annak érdekében, hogy azok se maradjanak ki a fontos részletekről, akik nem tudtak ott lenni a helyszínen, különböző blog bejegyzésekből számos örömteli hírt mi is közvetíthetünk. Az újabb napvilágott látott információk alapján tényleg használhatóbb lesz az IE 7 a felhasználók és a fejlesztők számára egyaránt.

Ami az új felhasználói felületi elemeket illeti, reménykedtem, hogy a korábban bejelentett új Office felülethez hasonló megoldásokat láthatunk majd, hiszen nagyon büszkén emlegették korábban, hogy valami átütő várható. Nos, ha ennnyire nem is rengetik meg a felületet a változások, több hasznos újítás is bekerült. A Quick Tabs felület gyorsan áttekinthetővé teszi a füleket egy képernyőnyi területen, kis bélyegképükkel. Ez a szolgáltatás leginkább egy Exposé szerű megoldásra hasonlít az IE füleire megvalósítva. A Page Zoom funkció végre valódi közelítés és kicsinyítés funkciót nyújt majd az Internet Explorerben, a képeket is méretezve, a hírek szerint az Operához hasonlóan.

Ezeknél a webhely tulajdonosok számára sokkal izgalmasabb az OpenSearch támogatás. A Seamonkey (Mozilla Suite), Firefox, Sherlock és Opera programok által is használt MyCroft formátum helyett az A9-nél kifejlesztett és általuk propagált OpenSearch megoldást fogják támogatni a keresők beépítéséhez, melyet az A9-el közösen fejlesztettek tovább. Az eredményül kapott megoldás több lehetőséget ad, és szigorúbb szabályok szerint épül fel, mint a MyCroft formátum, ráadásul Creative Commons licenc feltételek szerint teszik majd elérhetővé. Mi már márciusban azt jósoltuk, hogy az OpenSearch felkavarja majd a keresők állóvízét. Úgy tűnik ennek most jött el az ideje, hiszen a piacvezető belépésével óriási bázisa lesz a formátumnak, arra ösztönözve a többi böngésző gyártót is, hogy csatlakozzon a klubhoz. Az OpenSearch ugyanakkor nem csak a böngésző oldali keresést segíti, érdemes márciusi hírünket elolvasni.

Azoknak, akik már most képessé szeretnék tenni webhelyüket, nem kell sokat vesződniük, hiszen egy egyszerű XML szerkezetben definiálhatják a kereséshez használt webcímet és egyéb adatokat. A formátum kis angol tudással önmagáért beszél. A Weblabor kezdeti OpenSearch leírása a következőképpen néz ki:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<OpenSearchDescription xmlns="http://a9.com/-/spec/opensearchdescription/1.1/">
 <ShortName>Weblabor</ShortName>
 <Description>Weblabor keresés</Description>
 <Tags>Web Development</Tags>
 <Contact>info-remove-this##kukac##weblabor.hu</Contact> 
 <Image height="16" width="16" type="image/gif">http://weblabor.hu/misc/mycroft/weblabor.gif</Image> 
 <Url type="text/html" template="http://weblabor.hu/kereses?s={searchTerms}"/>
</OpenSearchDescription>
Ebben már látszik is, hogy a Microsoft és az A9 által közösen kidolgozott, ám az A9 által tulajdonolt új 1.1-es OpenSearch formátum HTML típusú találati oldalak visszaadását is támogatja, így böngészőben (RSS "felöltöztetés" nélkül is) azonnal élvezhető találatokat is adhatunk.

Ami a biztonságot illeti, az egyik legfontosabb változás az ActiveX engedélyezés lesz, azaz, hogy engedélyezni kell majd a már a gépen lévő ActiveX objektumok használatát is. Ezzel a kártékony programok automatikus futtatását szeretnék elkerülni. A Windows Vista alatt futó Explorer ráadásul olyan védett módot alkalmaz, mely nem engedi, hogy a program az ideiglenes fájlok mappáján kívülre írjon a felhasználó külön engedélye nélkül. Lesz egy gombos süti, ideiglenes fájl stb. takarítás, mint Firefoxban.

Ami a fejlesztőknek szánt újdonságokat illeti, abban is van mit mondanunk, hiszen meg nem nevezett további CSS javításokon túl újra implementálták a lenyíló menü elemet, így az többet nem tolakodik minden réteg fölé. Az ActiveX letiltása miatt sem kell aggódnia az AJAX fejlesztőknek, hiszen egy új natív XMLHTTPRequest megvalósítás várja az interaktív weblapokat az új böngészőben.

Az XHTML támogatása merült fel kínos kérdésként. Azt a bosszantó hibát sikerült kijavítaniuk, hogy az <?xml> prológ beillesztésekor a dokumentum típus detektálás nem működött megfelelően. Így küldhetünk jól formált XML adatokat a böngészőnek. Ez azonban nem változtat semmit sem annak "tag soup" formájában történő feldolgozásán, hiszen továbbra is a HTML elemző kapja meg a kódot. Az application/xml+xhtml támogatása megfelelő módon nem fér bele az időbe, az IE 7 kiadásához most fontosabb szempontokat kellett előtérbe tenniük a fejlesztőknek.

Végül igazi csemegének ígérkezik a Microsoft saját Web Developer Toolbar nevű kiegészítője, mely elérhető lesz majd az új kiadáshoz, lehetővé téve a webhelyek hatékonyabb hibakeresését.

A hír az IEBlog Hello from LA!, The <?xml> prolog, strict mode, and XHTML in IE, Adding Search providers to IE 7 using OpenSearch 1.1 és IE7 and OpenSearch: Behind the scenes bejegyzései alapján készült, ezekben bővebb információ található az egyes témákról. Köszönjük Barta Zoltánnak is, hogy felhívta figyelmünket a bejegyzésekre.
 
1

IE+WDT

mdesign · 2005. Szep. 17. (Szo), 06.33
Na erre a web developer toolbarra kiváncsi leszek..
Bár nem hiszem, hogy helyettesíteni tudja az én FF+WDT+TIDY+COLORZILLA+EDITCSS kombómat:)
2

Megvan az "Internet Explorer Developer Toolbar"

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 17. (Szo), 15.48
Igaz, egyelőre béta állapotban van (mi másban lenne?), de máris letölthető, IE6-on is használható. Tegnap jelent meg.

És íme két review is, képekkel: Cow's blog: Internet Explorer Developer Toolbar Review, LeslieFranke.com: Internet Explorer Developer Toolbar
3

Innováció!

Bártházi András · 2005. Szep. 17. (Szo), 17.05
Vannak benne újdonságok, és ezt nagyon pozitívan értékelem. Például a Ruler, amivel távolságokat lehet mérni, az fantasztikus. EditCSS nincs benne, ha ezt megoldják, akkor SZVSZ jobb lesz, mint a Firefox megoldás. Ehhez hozzá kell tenni, hogy ezen kívül még jópár dolog kell persze, hogy az embernek egyáltalán eszébe jusson, hogy Internet Explorer is lehet alternatíva.

-boogie-
4

Ruler

attlad · 2005. Szep. 17. (Szo), 19.57
Innovációt én nem nagyon találtam benne.

MeasureIt kiterjesztés már van egy ideje Firefox-hoz:
https://addons.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=539

Meg van egy Ruler nevű bookmarklet, ami Firefox és IE alatt is megy.

Mondjuk "Snap to Element" opciója az tényleg hasznos.

DOM Explorer is használhatónak tűnik, bár Firefox-os többet tud, de ez is elég jó, mondjuk hasonló ingyenes már létezett eddig is az IE-hez.

Ha az Accessibility Toolbart felrakod, akkor abban van Test Style opció, ami kicsit hasonlít az Edit CSS-hez, messziről.

Attila
5

Snap to

Bártházi András · 2005. Szep. 17. (Szo), 20.06
A measure it-ről nem tudtam. Az innováció alatt a snap to element dolgot értettem. Bétának SZVSZ kiváló.

Az Accessibility Toolbart használom, de nem az igazi benne a CSS szerkesztés. Mondjuk a WebDevToolbar EditCSS-ében pedig a keresés lehetőségét hiányolom... Szóval mindkettőnek van még hova fejlődnie. :)

-boogie-