ugrás a tartalomhoz

XHTML minták - kiindulásképpen

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 12. (K), 20.51
A régi szép időkben elég volt néhány HTML elem ismerete, és máris elkezdhettük a weblapunk elkészítését. Annak idején tartottam néhány minta HTML kódot, amit fel tudtam használni, ha hirtelen kellett valamilyen elem a weblapomba, de ahogy a szerver oldali programozást választottam, rá kellett jönnöm, hogy az ilyen minták nem jelennek meg tisztán az alkalmazásaimban.

A modern idők HTML szerkesztői több tudást igényelnek, vagy legalábbis ha professzionálisan szeretnék végezni a dolgukat, sokkal jobb mintákból kell kiindulniuk. Dan Cederholm, a Simplebits szerkesztője villantotta fel kvíz sorozatával azt a trendet, melynek során használható tervezési minták kezdtek kialakulni különböző leíró nyelvi feladatokra is.

Most Kevin Hale publikált több sablont, melyeket kiindulásképpen elő szokott venni. Érdemes megfigyelni például a táblázat elemek okos használatát (caption, thead, tbody, tfoot). Ha nem is ismerünk minden lehetőséget, érdemes legalább jó mintákból dolgozni.
 
1

szerver oldali minták

Dohány Tamás · 2005. Júl. 13. (Sze), 01.58
...de ahogy a szerver oldali programozást választottam, rá kellett jönnöm, hogy az ilyen minták nem jelennek meg tisztán az alkalmazásaimban.

Az XHTML sablonok szerveroldali kezelése is nagyon érdekes téma, Dave Shea ezzel kapcsolatos írásában olvastam először az egyszerűbb templatek kialakításának technikájáról, melyet a mai napig nagyon jó megoldásnak tartok, és alkalmazok is.