ugrás a tartalomhoz

Az első számítógépes vírus esete

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 6. (Sze), 20.53
Manapság, amikor akkurátus, komoly szakmai színvonalú információ források állnak rendelkezésre a neten, meglep, hogy nevesnek mondott televíziós vetélkedők feladvány szerkesztői mégsem néznek utána annak, hogy mégis milyen lehetőségeket adnak fel egy-egy kérdésben. Ezúttal nem a többszörösen hírbe hozott közönség-segítséges produkcióról van szó, hanem a másik kereskedelmi adó illetékes műsoráról. Nemrég tették fel a kérdést, hogy mégis melyik volt az első vírus: Csernobil, Brain, Worm, LoveLetter, stb. Mondanom sem kell egyik válasz sem volt helyes, mégis tovább tudott jutni a játékos.

Nem kell messzire menni, hogy kiderítsük, mégis hogyan hívták az első vírust. Nem, nem a helyesnek elfogadott Brain a válasz, hanem a lehetőségek között mégcsak fel sem tűnő Elk Cloner, mely már 1982-ben terjedt, míg a Brain csak 1987-ben jelent meg. Igaz, hogy ezutóbbi a Microsoft első operációs rendszerén futott, így alkalma volt igazi ízelítőt adni a modern ídők vírus áradatából.

Richard Skrenta úgy készítette el az Apple II gépeken futó Elk Clonert, hogy az a memóriában maradjon a lemeze kivétele után is, és így később képes legyen a betett lemezekre rámásolni magát. Egy fertőzött lemez tizenötödik indítására a következő kis verset jelenítette meg a képernyőn:

It will get on all your disks
  It will infiltrate your chips
    Yes it's Cloner!

It will stick to you like glue
  It will modify ram too
    Send in the Cloner!
Bővebben a vírusok történetéről a Wikipédiában.
 
1

Kereskedelmi TV-k

Anonymous · 2005. Ápr. 6. (Sze), 21.32
Valamiért nem nézek TV-t a big bránerek és (un)való világok óta. Vajon miért?

Elbutulós-kereskedelmi televíziós. Szerintem.

- saxus -
3

Nekem nincs is TV-m... :)

Anonymous · 2005. Ápr. 7. (Cs), 09.23
Nekem nincs is TV-m... :)
2

Ha jól emlékszem

tiku I tikaszvince · 2005. Ápr. 7. (Cs), 09.01
Mielőtt ide írtam megpróbáltam utánnanézni, hogy hogy is szólt az az ominózus kérdés, de nem találtam semmit. Mert emlékeim szerint, arról szólt a kérdés, hogy a felsoroltak közül, mielyik jelent meg legkorábban. Ebben viszont nincs benne, hogy melyik volt a történelem első számítógépes vírusa...
Körülbelül olyan ez, mint
ki született legkorábban: Kossuth, Nero, Nagy Sándor, Mózes, Gorbacsov, Bush.
Te meg azt válaszolod rá, hogy Káin és Ábel. (mert ugye tudjuk hogy Ádám nem született :) )
Ha jól értettem, félreértetted
TikuVoltam
4

lehet

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 7. (Cs), 09.27
Nem tudom én sem megkeresni a pontos kérdést, nem vettem fel az ominózus részt (sem). Ha rosszul idéztem volna vissza, akkor természetesen elnézést kérek az érintettektől. Ettől függetlenül remélem írásom többi tanulsága sokakhoz eljut.
5

Elso virus

sajt · 2005. Ápr. 7. (Cs), 09.40
Hmmm. Lehet, hogy en emlekszem rosszul, de mintha az elso virus nagygepen terjedt volna kiserleti celbol.

Na, utana is neztem, amire en gondoltam, azt egy Fred Cohen nevu ember irta a PHd-jehez es 1983 november 10.-en mutatta be. VAX gepeken futott (Unix-on). Sokak szerint ez az elso virus. Aminek ellentmondani latszik, hogy a masik virus korabban keszult.

Ahogy latom, a fenti virus viszont 1981-ben keszult, tehat tenyleg korabbi.

--
Ámon Tamás - http://amon.hu
11

[quote] Hmmm. Lehet, hogy en

gerzson · 2005. Ápr. 9. (Szo), 12.40
Hmmm. Lehet, hogy en emlekszem rosszul, de mintha az elso virus nagygepen terjedt volna kiserleti celbol.
Ha jól emlékszem, még a Brain előtt a Xerox-nál kísérleteztek olyan jószándékú, hálózati féreggel, ami kihasználatlan számítógépes kapacitásokat derítette fel, és nagyobb számítási műveleteket eloszatni a parlagon heverő gépek között. A kísérlet olyan jól sikerült, h. a férget be kellett fogni, mert akadályozta a normál tevékenységet. (Nemcsak a felesleges kapacitást kötötte le.)

testing can reveal the presence of errors, but never their absence. - Edsger Dijkstra
6

A Brain az első ismert PC

vince · 2005. Ápr. 8. (P), 10.03
A Brain az első ismert PC vírus (ha nem téved az F-Secure :-))
Emlékeim szerint a kérdés témaköre "A Háló" volt, és a műsorvezetőnő röviddel a kérdés elhangzása után azt mondta, hogy ez a vírus már az interneten terjedt... '86-ban??? (kissrác voltam akkoriban, azt sem tudtam, mi az a számítógép; erősítsétek vagy cáfoljátok meg a fenti információt)
7

Definíció kérdése

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 8. (P), 19.10
Attól függ, hogy igaz-e, hogy az első PC vírus volt, hogy hogyan definiáljuk a PC-t. Ha az IBM PC-t nevezzük az első PC-nek, akkor igaz. Azonban mint tudjuk az emberek már bántak a tűzzel, amikor még nem tudták, hogy tűznek hívják, és ugyanígy a Wikipedia is eléggé széles körűnek definiálja a PC-t, nem attól kezdve, amikor elkezdték PC néven emlegetni. A fenti rövid történet tanulságai közül az egyik, hogy a felhasználói számítástechnika nem az IBM-mel és nem a Microsoft-tal kezdődött. A Brain nem hálózaton terjedt.
8

c64

adriankoooo · 2005. Ápr. 8. (P), 19.27
és abbol mi igaz hogy az elso virust egy commodore 64-eket szervizelo ember csinalta, hogy fellenditse az uzletét? ezt meg regebben olvastam , igaz lehet?
9

Olvasni

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 8. (P), 19.40
Lehet, hogy volt oka, hogy belinkeltem a vírusok történetét?
10

aha

adriankoooo · 2005. Ápr. 9. (Szo), 11.46
Lehet, hogy igen.