ugrás a tartalomhoz

Web alapú hírolvasót és link kezelőt fejleszt a Microsoft

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 19. (Szo), 00.29
Érdekes formában jelentek meg az utóbbi időben a Microsoft webes hírcsatorna olvasó és újabban a link kezelő hírei a weben. Először is nem láttunk hivatalos bejelentést a Microsofttól, másrészt pedig egy korábban más célokra használt domain név alatt kezdték el nyilvánosan fejleszteni és tesztelni ezeket a szolgáltatásokat. Ezért amikor először eljutott hozzám a hírcsatorna olvasó híre, megtekintve azt úgy döntöttem, hogy ezt nem is küldöm be a Weblaborra, hiszen az egész munkastílus, a hozzáállás nem a Microsoftra utalt.

A sejtelmes http://www.start.com/1/ címen elérhető hírcsatorna olvasó az oldal letöltődése után megjelenő show linkkel indítható. A szolgálatás fejlesztése teljesen inkrementálisan történik, eleinte Firefoxban egyáltalán nem tudtam megnézni az oldalt, aztán megoldották, hogy FF használók is próbálgathassák a munkájukat. Most pedig olyan változásokat léptettek életbe, melyeknek köszönhetően az egyedileg beállított csatornák a szerveren tárolódnak és nem sütiben. Mindezek technikailag egyáltalán nem tekinthetőek forradalminak, a szerver oldali felhasználóhoz kapcsolat adattárolás nem 2005-ös találmány. Az ilyen jellegű fejlesztés azonban a céget tekintve legalábbis érdekes színezetet kap...

Az újabban felbukkant http://www.start.com/2/ címen egy del.icio.us-hoz hasonlónak ígérkező közösségi webes könyvjelző szolgáltatás kezdeményeit láthatjuk, melynek az ígéretek szerint szintén készül a Firefox kompatibilitási javítása.

Habár nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi fog feltűnni a start.com/3 címen, leginkább mégsem a készülő szolgálatatások lepnek meg, hanem az a hozzáállás, amit eddig a szoftveróriás részéről nem tapasztalhattunk. Érdemes megörökíteni az utóbbi oldal alján található feliratokat:
We hear you: Firefox support is almost done! And seriously, we're just messing around with some prototypes here. Do let us know what you think, though!

Until we figure out authentication, view your bookmarks on other computers/browsers with this link: http://www.start.com/2/default.aspx?u=9534ceca...
Lehet, hogy egy új korszak kezdetét látjuk, de az is elképzelhető, hogy „csak” kísérleteznek a Microsoftnál a minden újra fogékonyak ilyen jellegű fejlesztésekhez való viszonyulásának megfigyelésével.