ugrás a tartalomhoz

Google hírek

Bártházi András · 2005. Már. 18. (P), 17.30
A Google mindig hallat magáról, s ha hallat, akkor nem is egy hírrel. Már többször megfogadtam magamnak, hogy valamilyen rendszeres beszámolót indítok el a Google-lal kapcsolatos eseményekről, ez talán most megvalósul. Íme a hírek: a tegnapi nap folyamán elindították "Google Code" nevű projektjüket, ahol cégükkel kapcsolatos különböző programozási erőforrásokat gyűjtenek össze. Ezzel párhuzamosan elindult egy Lab projekt is, mely egy MacOS X szerű felületet kínált, de ezt az Apple nyomására gyorsan eltávolították.

Google Code

A Google Code kapcsán négy programozási eszközt, rutinkönyvtárat is elérhetővé tettek BSD licenc alatt, s várhatóan szépen lassan többet is közzé fognak tenni. Két eszköz C++ programok hibakereséséhez kínál állapotmentési (core dump) funkciót a program leállítása nélkül, olyan környezetben és események közben is, amikor az nem volt lehetséges, egy másik könyvtár hash algoritmus megvalósításról szól, s végül az utolsó segítségével funkcionális programozási lehetőségek valósíthatóak meg Python alatt.

Az oldal ezen kívül egy projektet is kiemel (jelenleg a PyGoogle, Google API intergfészt Pythonban megvalósító projektet helyezték a középpontba, illetve a fenti négy projekten kívül a különböző API-jaikhoz is biztosítanak linkeket. Az oldal FAQ-ja sok felmerülő kérdésre választ ad, innen derül ki például, hogy más projektet is szeretnének majd megnyitni a jövőben.

Google X

A megnyitott, majd gyorsan el is tüntetett projekt lényege egy a MacOS X "tálcájához" hasonlító felület létrehozása volt, a keresőoldal beviteli mezője felett levő jelenleg szöveges linkeket helyettesítette a fejlesztő ikonokkal, melyek a föléjük vitt egérkurzor hatására átméreteződnek (HTML + JS megoldásról volt szó). Az interfész olyannyira tetszett az Apple jogászainak, hogy hirtelen be is záratták az oldalt.

Google X felület

 
1

utalom a jogaszokat

Anonymous · 2005. Már. 18. (P), 19.17
ennyi.
2

googlex mirror

Anonymous · 2005. Már. 19. (Szo), 01.09
http://googlex.foxified.info/
3

Ugyanaz még egyszer

Granc Róbert · 2005. Már. 19. (Szo), 01.16
Egy alternatív, nemhivatalos (mármint nem a google-től származó) megoldás: http://shiwej.com/googlex/
4

Google jobb

Bártházi András · 2005. Már. 19. (Szo), 11.36
Bár ez valóban jobban hasonlít a MacOS X működésére, de a Google féle megoldás nekem jobban tetszett. ;)

-boogie-