ugrás a tartalomhoz

Hivatalosan nem folytatódik a Mozilla alkalmazáscsomag fejlesztése

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 13. (V), 19.50
Csütörtökön jelentette be hivatalosan a Mozilla alapítvány, hogy a nevével fémjelzett alkalmazáscsomag fejlesztését hivatalosan nem folytatják tovább. Már 2003-ban nyilvánosságra hozták, hogy nem tervezik a böngészőt és levelezőt is tartalmazó integrált csomag további fejlesztését, a Firefox és a Thunderbird azonban csak mostanra érett meg arra, hogy kiválthassa - és sok esetben túlszárnyalja - a Mozilla csomag képességeit.

Némi félreértést okozott az, hogy az 1.8-as kiadás alfa és béta verzióját is kiadták, és a hivatalos bejelentésben sem magyarázzák meg világosan, hogy ez miért is történt meg. Sokan sajnálatosnak tartják, hogy ekkora mennyiségű újítás és javítás veszhet így kárba.

Mégsem kell komolyan aggódni a csomag jövőjéért. Egyrészt a Mozilla alapítvány továbbra is támogatja az 1.7-es sorozatot, és hibajavító kiadásokkal megjelenik majd a jövőben is: közeledik az 1.7.6-os verzió publikálása. Másrészt az alkalmazáscsomag licencelése megengedi akár a forkolást is, azaz új projekt indítását a forráskód felhasználásával, és ráadásul az alapítvány is támogatja, hogy fejlesztők egy csoportja átvegye a forráskód kezelését, anyagi és infrastruktúrális támogatással ellátva. Ez azonban azt jelenti, hogy az esetlegesen későbbiekben megjelenő alkalmazáscsomag verziók már nem használhatják majd a Mozilla nevet, és ezeket a Mozilla alapítvány nem fogja terméktámogatással ellátni. Azaz az alapítvány a fejlesztést támogatja, nem a terméket. Az új csomag elnevezése még kérdéses, lehetséges, hogy a közismerten ehhez a programhoz kapcsolt Seamonkey lesz az.