ugrás a tartalomhoz

Ajax, a webalkalmazások új megközelítése

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 10. (Cs), 19.52
Február végén vezette be Jesse James Garrett az Ajax nevet arra a modern technológia halmazra, melynek fő elemei az aszinkron JavaScript hívások XML segítségével (Asynchronous JavaScript with XML). Mondhatni ez lehet az új zászlóshajója a webes interakció fejlődésének, felváltva az elcsépelt és „megerőszakolt” DHTML-t. A technikát már most sok helyen használják, de elsősorban a Google robbantotta be a köztudatba.

Jesse definíciója szerint a következők alkotják az Ajax technológiát:
  • szabványos megjelenítés XHTML és CSS technológiákra építve
  • dinamikus megjelenítés és viselkedés a DOM segítségével
  • adatcsere és kezelés az XML és XSLT alkalmazásával
  • aszinkron adatlekérdezés az XMLHttpRequest felhasználásával
  • mindezek összeépítése JavaScript segítségével

Akik tehát modern, „asztali alkalmazás érzetű”, vagy még annál is kényelmesebben használható alkalmazásokat szeretnének építeni, erre kell, hogy felkészüljenek. A cikk jól mutatja, hogy mi a különbség az Ajax típusú interakciók és a hagyományos webalkalmazások működése között.

Mindezek a technikák sajnos nem használhatóak minden böngészőben, ha például nem áll rendelkezésre XMLHttpRequest, akkor az Ajax megközelítés nagyrésze céltalan. Márpedig ez a helyzet az Opera 8-as előtti kiadásaival. Tehát az Ajax technika használatakor kiemelten figyelnünk kell az elérhetőségre. Pete Giraffe gyűjtött össze néhány fontos tippet a Standards schmandards oldalon AJAX and Accessibility címmel. Jeremy Keith pedig közvetlenül az XHTML CSS-el történő gazdagításához hasonlítja oldalunk Ajax elemekkel való felvértezését nemrégiben megjelent Progressive enhancement with Ajax című írásában.

Nem kell természetesen magunknak kitalálnunk az említett módszerek megvalósításait, hiszen egyre több olyan eszközkészlet jelenik meg, melyek az Ajax programozásban segítenek bennünket. Az egyik éppen az általunk napokban blogmarkolt Simple Ajax Toolkit.
 
1

hibás link

attlad · 2005. Már. 10. (Cs), 20.40
"Progressive enhancement with Ajax" link végére került egy <br /> elem.

Attila
2

kösz, jav

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 10. (Cs), 20.49
Javítva.
3

Hogy a kép teljes legyen

Anonymous · 2005. Már. 10. (Cs), 21.12
Egy másik vélemény: http://blog.taospace.com/2005/02/build_ajax_web_.html

IMHO az igazi érték a kettő között van valahol...
6

Nehéz

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 10. (Cs), 21.51
Ezen a linken főként azt taglalják, hogy ez nem könnyű. Azt senki nem állította, hogy könnyű, csak hogy könnyebbé vált az idők során. Ezért nem értem, mit értsünk az alatt, hogy a „kettő között”?
7

Úgy értettem, hogy az AJAX

prezi · 2005. Már. 12. (Szo), 10.36
Úgy értettem, hogy az AJAX nagyon jó gondolat, de ahogy a fenti link is írja, a problémák technikaiak. A kettőt szem előtt tartva kéne elindulni az AJAX-al, azaz frameworkot epíteni (technikai problémákra választ adva). Tudom létezik a sajax, de nekem nem szimpatikus (természetesen meg lehet győzni), és ugye ez csak az én véleményem.

Én inkább a javascriptes xmlrpc kliensekre hagyatkoznék (http://www.vcdn.org/Public/XMLRPC/ , http://blog.casey-sweat.us/index.php?p=20) de ez messze vezet, megérne egy külön topikot is :)
4

Probléma

Bártházi András · 2005. Már. 10. (Cs), 21.32
Az elnevezéssel az a probléma, hogy a Colgate-Palmolive cég védjegye (nekünk pl. itthon AJAX súrolónk van :). Tantek Çelik javasolta a CADEX elnevezést, de sajna az is foglalt.

-boogie-
8

és?

Őry Máté · 2005. Júl. 5. (K), 10.23
Akkor az angol anyanyelvűek meg nem hívhatnának almának egy felmosási technológiát?
9

Jogilag

Bártházi András · 2005. Júl. 5. (K), 11.28
Jogilag valószínűleg semmi probléma (bár ez a licenc típusától függ), sőt, szerintem csak jót tesz az AJAX terméknek, ha a geek-ek elkezdenek azt vásárolni, már csak poénból is. :) Amúgy tényleg úgy tűnik, hogy senkit sem érdekel az egyezés. ;) De én akkor sem hívnám a CMS rendszeremet Perwollnak. :)

-boogie-
10

Nem most ütközik először

tiny · 2005. Júl. 5. (K), 11.31
Az AJAX név már a MS egyik játékában (Age Of Empires) is egy hős neve volt, tehát ha ennyire gáz lenne, már ott is felszólaltak volna :).
Mr.Tiny
11

+

kgyt · 2005. Júl. 5. (K), 13.50
Ajax csillagromboló...
(Na, honnan van?)

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
5

Gyakorlati példák

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 10. (Cs), 21.39
Mike Papageorge gyűjtött össze egy csomó működő példát, amit alapul lehet venni.