ugrás a tartalomhoz

Amikor az információ házhoz jön: Ultra Gleeper

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 12. (Szo), 10.27
Sokan úgy hirdetik az RSS, Atom és más formátumú hírcsatornákat, mint a böngészés megreformálóit, melyek csak a bennünket érdeklő információkat hozzák házhoz. Ez sajnos nem teljesen igaz, hiszen egy-egy RSS csatornában igen sokféle tartalom érkezhet hozzánk. Ennek a problémának egyik irányú megoldásait adják a Feedster jellegű szolgáltatások, ahol kereséseket végezhetünk az RSS csatornákban a minket érdeklő témák mentén, illetve ezekre a keresésekre iratkozhatunk fel. Ez természetesen még elég kevés.

Az Ultra Gleeper a javaslattevő programok családjába tartozik, azaz célja, hogy a lehető legjobb link javaslatokat adja a netről az olvasó számára. Ehhez természetesen valahogy meg kell tanulnia, hogy mi jó, azaz a felhasználó linkblogját, az általa olvasott RSS csatornákat és más szempontokat tud figyelembe venni az elsődleges tanuláshoz, majd folyamatosan okítható. Az új linkeket például a Technorati web API és a Google kereső segítségével találja meg.

A napokban megjelent program forráskódja letölthető, futtatásához MySQL, mod_python, és az SQLObject kódkönyvtár is szükséges.