ugrás a tartalomhoz

Trackback-kel a dokumentáltság érdekében

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 21. (P), 10.27
Tobias Schlitt jelentette a napokban, hogy a PEAR projekt oldalakon trackback támogatást állított be. Ez azt jelenti, hogy más weblapok jelezhetik a projekt oldalak felé, hogy kapcsolódó információt jelenítenek meg. Akkor lehet különösen hasznos ez az újítás, ha a csomagjaikról blogozó fejlesztők a bejegyzések megírásakor trackback pinget küldenek a PEAR webhely felé, azaz jelzik a program számára, hogy egy adott csomagról írtak. Akkor a bejegyzésük ideje, címe és bevezetője megjelenhet a trackback listában.

Mégis miért igazán hasznos ez? Nos azért, mert a fejlesztők előszeretettel adnak hírt saját blogjukban a forráskódok alakulásáról, és a trackback-ek segítségével az aktualitások, tippek sokkal jobban kapcsolatban lehetnek magukkal a csomagokkal. A trackback koncepcióját tehát itt egyfajta eloszott wikiként értelmezi újra Tobias, hiszen nem (elsősorban) saját vélemények, vagy kiegészítések hivatkozására vezeti be a megoldást, hanem a fejlesztők életének megkönnyítésére.

Kíváncsian várom hogy válik be a dolog, Tobias azt ígéri, hogy ha a jók a tapasztalatok, akkor a PEAR webhely más részeire is kiterjeszti a technika támogatását.