ugrás a tartalomhoz

Screem, webfejlesztés nyílt alapon

Török Gábor · 2005. Jan. 18. (K), 09.49
A Screem az egyik legjobb nyíltforrású webfejlesztő eszköz a piacon. Projektközpontú szemlélete lehetővé teszi, hogy ne csupán egy-egy oldalt szerkesztgethessünk, hanem komplett kikötőket barkálcsolhassunk a keze alatt. A legtöbb népszerű alkalmazással ellentétben a Screem nem biztosít vizuális szerkesztési lehetőséget. Akkor mégis mire képes? Nézzük szépen sorban!

A Screem felületének egy része

Előnézet

Noha az előbbiekben említett alapján nem vizuális szerkesztőről van szó, rendelkezik beépített előnézeti lehetőséggel, de amennyiben kedvünk úgy tartja, tetszőleges külső böngésző alkalmazást is társíthatunk hozzá.

Színkiemelés

Természetesen ez az a jellemző, amivel a legegyszerűbb szerkesztők is rendelkeznek. A szokásos SGML, HTML, WML, CSS, XML, stb. mintákon túl lehetőségünk nyílik újakat is felvenni, a gyári beállításokat pedig felülbírálni.

Kódkiegészítés

HTML és WML forráskód szerkesztése esetén az éppen gépelés alatt álló elem lehetséges attribútumait egy legördülő listában tárja elénk, dokumentum típustól függően pedig a "</" karakterpáros bevitele esetén felkínálja a még le nem zárt elemek záró párjainak beszúrását.

CVS támogatás

Sajnos nagyon kevés alkalmazás támogatja a verziókövető rendszerek (pl. CVS) használatát, pedig webes csoportmunka esetén ennek nélkülözése igazán hatékony segítségtől foszt meg minket.

Törött hivatkozások ellenőrzése

Egy komplett projekt valamennyi weblapján képes ellenőrízni a hivatkozások épségét, néhány esetben a törött linkeket képes automatikusan orvosolni.

Publikáció

Támogatja a WebDavon és FTP-n keresztüli szinkronizációt tárhelyünkön elhelyezett weblapokkal.

Feladatkezelés

A Screem tartalmaz egy beépített feladatkezelőt, amely a projektek kapcsán felmerülő problémákat, ötleteket, teendőket engedi rendszerezett formában összegyűjteni, ezzel is hatékonyabbá téve a fejlesztés menetét.

Természetesen temérdek további funkció, beépített varázsló segíti munkánkat. A Screem elérhető POSIX-alapú rendszerekhez. A frissen megjelent 0.13.1-es fejlesztői változat már letölthető a fejlesztő csapat honlapjáról.
 
1

Screem...

Anonymous · 2005. Jan. 19. (Sze), 02.13
Biztos sok hasznos dolgot tud ez a program, en kipróbáltam, és ugyanolyan gyorsan töröltem is lefelé, mint ahogy feltelepítettem.

Valószínűleg hasznos, hogy van benne CVS, meg ftp-n keresztüli szinkronizáció, meg ilyenek, de a szövegszerkesztője gyakorlatilag használhatatlan (bár lehet, hogy engem a jedit egy kissé elkényeztetett).

Rendkívül nehézkes a könyvtárak közötti mozgás, hiányzik az az alapvető dolog, hogy egy megnyitott file könyvtárára lehessen ugrani (az EditPlus is tudja),
Az szövegszerkesztő Undo funkciója teljesen elhibázott. Olykor egyáltalán nem működik, olykor több lépést ugrik vissza, tönkretéve így egy jó darab kódrészletet.

Érdekes, hogy a képbeszúró funkció nem tudja a képet beméretezni, (kézzel kell "kitalálni" a méreteket), az object inzertáló funkció viszont igen.

Ugyancsak elhibázott logika dugta el például a "sortörés-nem sortörés" funkciót a fő-fő beállítások közé, amelynek sűrű használata - legalábbis nálam - ennél sokkal gyorsabb elérést igényelne.

Valószínű, hogy csak a fejlesztői verzió gyermekbetegsége, hogy például a "Color wizard"-ban, ami egy szimpla színkiválasztó dialógablak, ha kiválasztunk egy színt, és Apply-t nyomunk, beszúrja ugyan a színkódot, de a Close gombra az "varázsló" bezárása mellett ki is varázsolja az iménti színkódot a szövegből.

Nyomasztó érzés, hogy a dolgozónak szinte semmi lehetősége nincs a program legalább mininmális testreszabására az alapvető, ám érdektelen általánosságokon kívül, miszerint például akarunk-e syntax hightlight-ot szerkesztés közben. Akarunk, perszehogy.

Összességében elismerésre méltó a szerzők azon erőfeszítése, hogy egy korszerű, mindent tudó webfejlesztő programot hozzanak itt össze, de az eredmény elég haloványra sikeredett még akkor is, ha leszámítjuk a programozási hibákból adódó hiányosságokat.

Kár, hogy a fejlesztők a lehető legtöbbet bízzák a 2-es GTK kvázi használhatatlan widget-jeire. (Ilyen például a fentebb említett könyvtárstruktúra, de a leggyengébb a File Open Dialog, amelyik nemcsak az utoljára megnyitott filetípusra nem emlékszik, hanem a legutoljára megnyitott könyvtárra sem. Be kell ismernünk, hogy ezt még a windows hasonló funkciójú filenyitogatói is tudják.)

Reménykedhetünk, hogy egy következő fejlesztői verzió már egy kicsit használhatóbb lesz, addig is maradjunk a jól bevált, kiforrott eszküzeinknél.

Gyulus
2

Re: Screem...

Török Gábor · 2005. Jan. 19. (Sze), 17.09
Valószínűleg hasznos, hogy van benne CVS, meg ftp-n keresztüli szinkronizáció, meg ilyenek, de a szövegszerkesztője gyakorlatilag használhatatlan (bár lehet, hogy engem a jedit egy kissé elkényeztetett).

Mind a CVS, mind az FTP-s sync valóban nagyon hasznos, de ezt csak akkor tapasztalod meg, ha rá leszel kényszerítve ezek használatára, és az általad használt szerkesztőn túl további eszközökhöz kell csak azért nyúlnod, hogy dolhozhass. A szövegszerkesztője szerintem használható, egyik régebbi suliban, ahol oktattam, ezt telepítettem fel a hallgatóknak, és mindenki nagyon kényelmesen tudta használni. Hozzátenném gyorsan, én nem nyilatkozok ebben, számomra is használhatatlan, de én szerintem már életem végéig mceditben fogok kódolni.

Kár, hogy a fejlesztők a lehető legtöbbet bízzák a 2-es GTK kvázi használhatatlan widget-jeire. (Ilyen például a fentebb említett könyvtárstruktúra, de a leggyengébb a File Open Dialog, amelyik nemcsak az utoljára megnyitott filetípusra nem emlékszik, hanem a legutoljára megnyitott könyvtárra sem. Be kell ismernünk, hogy ezt még a windows hasonló funkciójú filenyitogatói is tudják.)

Ez nem a fejlesztők hibája, hanem a HIG szabvány követése, amelyet a GNOME-fejlesztői irányelvként a kóderek elé terjesztettek. Azontúl emlékszik a File Open párbeszédablak a korábban megnyitott állománytípusra és könyvtárra is.

Reménykedhetünk, hogy egy következő fejlesztői verzió már egy kicsit használhatóbb lesz, addig is maradjunk a jól bevált, kiforrott eszküzeinknél.

Természetesen nem az volt a célom, hogy a cikkely hatására mindenki azonnal áttérjen a Screemre, csak be szerettem volna mutatni, hogy ilyen alternatíva is létezik, hátha valakinek szimpatikus kezdeményezés.

--
slink
http://blog.lxp.hu/
3

Re: Screem....

Anonymous · 2005. Jan. 20. (Cs), 21.18
Természetesen nem kell védekezned, amiért a hírt közzétetted.
A magam részéről szívesen próbálok ki mindenféle szövegszerkesztőt, ez is hasznomra vált... Tudom, hogy melyik irányba tartó fejlesztés a tévút.

> Azontúl emlékszik a File Open párbeszédablak a korábban megnyitott
> állománytípusra és könyvtárra is.

Nem szivesen vitázom, de kifejezetten nem jegyzi meg. Újra felraktam az rpm-et, és újra kipróbáltam. (Fedora Core 3). Semmit sem jegyez meg.

> Ez nem a fejlesztők hibája, hanem a HIG szabvány követése, amelyet a
> GNOME-fejlesztői irányelvként a kóderek elé terjesztettek.

Ezt elég rosszul teszik. A régebbi cuccok jobbak voltak.

Gyulus
4

screem vs bluefish

Anonymous · 2005. Jan. 28. (P), 17.29
a screemet utoljára kb 1 1/2 éve próbáltam utoljára, így nem teljesen naprakészek az ismereteim belőle.

ha valakinek jó webfejlesztő editor kell, akkor a most megjelent bluefish 1.0-át tudom ajánlani. sok jó dolog van benne. a testreszabhatósága is sokat javult. ami nem tetszik benne az az, hogy a highlightot néha kézzel forceolva kell frissíteni. ennek az okára és megoldására még nem jöttem rá.

amikor még winen fejlesztettem és is az editplust használtam. nagyon jó volt és amíg nem ismertem meg a bluefisht, addig nem is találtam számomra megfelelő editort linux alatt (volt idő amikor linux alatt wineal az editplus ment :), de ebből hála istennek kinőttem).
az oldala elérhető: bluefish.openoffice.nl

mrbond
5

lemaradtunk róla :)

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 28. (P), 20.41
Az 1.0 kiadásról lemaradtunk, de most beblogmarkoltam.