ugrás a tartalomhoz

RS3 - RSS Summarizer

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 27. (H), 09.45
Az RSS jó alapot biztosít arra, hogy sok célra hasznosíthassák, és ezt egyre többen ismerik fel, és használják ki. Alan Snyder jött elő nemrég egy érdekes ötlettel. Az RSS-t annak eredeti céljára, új tartalmakról történő értesítésre használja, csak nem emberi szemek számára, hanem programozott feldologzás céljára veti be a csatornákat. Az RSS által jelzett új tartalmak eredeti példányait aztán egy szöveges formává alakító, majd összefoglaló szkript veszi kezelésbe, így jön ki a ténylegesen rövid hírcsatorna, és ez még csak a kezdet.

Alan arra is kíváncsi volt, hogy mi lenne, ha munkába menet, vagy hazafelé az úton a rádió hírei helyett a saját testreszabott RSS csatornáinak híreit hallgathatná, ezért az előbbi módon előállított összefoglalót beszéd-szintézis programon is átfuttatja, és podcast formájában elérhetővé teszi. Így egy egyszerű zenelejátszóval tudja kocsiban is hallgatni a napi hírek testreszabott összefoglalóját.

Ezen ötletek megvalósítására született az RSS Summarizer, vagy rövid néven RS3. Alan is felismerte, hogy a leggyengébb pont a nem túl fejlett beszédszintetizációban van, ami időnként igencsak mellélőhet a felolvasás során. Ezért nyílt minden lehetőségre, hogy a helyzeten javítson.