ugrás a tartalomhoz

Webcímek kiírása linkek után nyomtatott nézetben

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 20. (H), 09.43
Amikor egy weblapot kinyomtatunk, az azon található linkek célpontjai nem látszanak, így a hivatkozott oldalakat később igen nehéz lesz megtalálnunk. Ez különösen kellemetlen, ha valamilyen dokumentációt olvasunk, melynek későbbi megértéséhez nagyon jól jönnének a linkek. Van CSS alapú megoldás, amennyiben külön nyomtatási módhoz készülő stíluslapot készítünk, ezt azonban sajnos nem minden böngésző támogatja. De nem kell elkeseredni.

a:after { content: " [" attr(href) "] " }
Ilyen egyszerű lenne a linkek célpontjának megjelenítése a szövegük után, ha minden böngésző támogatná. Az Internet Explorer azonban itt is visszavonul, és nem siet segítségünkre. A fenti CSS megoldást támogató böngészőkben is problémát jelenthet viszont, hogy a megjelenített link célponthoz nem rendelhetünk saját stílust, hiszen az nem jelenik meg új HTML elemben.

Ezekre a problémákra ad a Drunk Monkey szerzője - egy bizonyos Richard - JavaScript alapú megoldást Print our HREFs on Links for Print StyleSheet című részletes ismertetőjében. Megoldása egyedi módon kezeli a belső linkeket ezért némi testreszabásra szorulhat. JavaScriptet futtató böngészőkben kódja segítségével a linkek célpontja megjeleníthető nyomtatott nézetben is.