ugrás a tartalomhoz

Megjelent a WACT 0.2alpha

Mocsnik Norbert · 2004. Dec. 3. (P), 08.17
Több, mint 10 hónap várakozást követően a 0.1alpha változat után néhány órával ezelőtt megjelent a Web Application Component Toolkit 0.2alpha verziója. A név egy modulokból felépülő, PHP nyelven megírt keretrendszert takar, amely a Model-View-Controller tervezési minta architektúrájára épül.

A keretrendszer használata elsősorban azoknak javasolt, akik otthonosan mozognak objektumorientált környezetben, és több éve foglalkoznak a PHP nyelvvel, azt megelőzően pedig valamilyen más objektumorientált fejlesztőeszközt (pl. Delphi, Java, C++) használtak. Annak ellenére, hogy a rendszer igen bonyolult, és a gyakorlott fejlesztőknek is nagy erőfeszítéseket kell tenniük elsajátítása érdekében, aki elkezdi, általában nagyon jó véleménnyel van róla.

A pozitív kritikák valószínűleg annak köszönhetők, hogy jól bevált módszerek ("good development practices") és tervezési minták ("design patterns") alapján fejlődik a rendszer. Sikerében jelentős szerepet játszik az is, hogy fejlesztői nagyon nyitottak, és figyelik az egyéb, PHP nyelven készített MVC keretrendszereket, de referenciaként sokszor tekintenek más platformokra is, főként a Java-ra.

A projektet Jeff Moore indította el, és olyan fejlesztők állnak mögötte, mint a Sitepoint Blog-ból és a PHPPatterns weboldalról jól ismert Harry Fuecks, Jason E. Sweat, aki már évekkel ezelőtt a Zend oldalain publikált, a számtalan PEAR csomagot fejlesztő Lorenzo Alberton, és Jon Ramsey.

A keretrendszer olyan irányban fejlődik, hogy a jövőben megfelelő alapul szolgálhat a nagyvállalati alkalmazások számára, és már stabil annyira, hogy ezek fejlesztésére jelenleg is használható. A hasonló témák iránt érdeklődőknek a Sitepoint Advanced PHP Programming fórumtémája kötelező olvasmány. A WACT-be építendő funkciók nagy része is általában itt kerül előzetes megtárgyalásra. Aki pedig szeretné példákat látni, az sem marad lehetőségek nélkül. Érdemes megnézni a példák forrását is!