ugrás a tartalomhoz

Helyesírásellenőrzés böngészőkben

Bártházi András · 2004. Dec. 2. (Cs), 01.26
Azok számára, akik sokszor elgépelik mondandójukat, vagy nem megy nekik a helyesírás, bizony egy helyesírás-ellenőrző program nagy segítség lehet. Sokan erre szövegszerkesztőjüket használják, ám a webes alkalmazások megjelenésével elérhetővé vált a böngészőkbe építetve is ez a lehetőség. A minap akadtam rá a SpellBoundra, mely igen nagy segítség tud lenni a hírek, cikkek ellenőrzésekor. Konkrétan ez egy Firefox kiterjesztés, de aki Internet Explorert használ, annak is van hasonló lehetősége.

A SpellBound a Mozilla Alkalmazáscsomag webszerkesztőjének a portolása a Mozilla család böngészőire (Mozilla Browser, Firefox). Képes beviteli mezők (input elemek, textarea-k), de akár WYSIWYG szerkesztők helyesírásellenőrzésére is, ezáltal bármilyen webes hozzászólásban, tartalomteremtésben hasznos eszköz lehet.

A SpellBound felülete


A felülete a „megszokott” felhasználói felület, amit egy helyesírásellenőrzőtől elvár az ember. Nagy előnye platformfüggetlensége, képes futni Windows, Linux, Mac OS X és OS/2 alatt is. Számos nyelvet ismer (köztük a magyart is), több nyelvi csomag is telepíthető, s egyszerre használható. A felületét is be lehet állítani magyar nyelvűre. Megéri kipróbálni.

Aki Internet Explorert használ, annak sem kell elkeserednie, létezik erre a böngészőre is ingyenesen használható helyesírás-ellenőrző.

Az ieSpell felülete


Az ieSpell az egyik, mely szintén a megszokott felületet nyújtja. Előnye, hogy nem kell hozzá Microsoft Word (mint pár másik megoldáshoz), hátránya, hogy úgy láttam, csak angolul beszél, angolul képes a helyesírásellenőrzésre.

Ha mégis rendelkezünk Microsoft Worddel, s a Windows Scripting Host 5.1-es változata is telepítve van gépünkre, akkor egy kis VBS script segítségével tudjuk ellenőrizni szövegeinket. A scriptet a jobbgombos menübe tudjuk beépíteni. Előnye, hogy a Word által ismert helyesírás-ellenőrzés áll rendelkezésünkre.

A SpellBound-ot élesben is bevetettem jópárszor az utóbbi napokban, s csak ajánlani tudom annak, aki Firefox-ot, Mozillát használ, egy elég hasznos eszközt találtam meg benne. Szívesen veszem, ha valaki beszámol Internet Exploreres élményeiről.
 
1

Konqueror

Anonymous · 2004. Dec. 2. (Cs), 14.42
3.3-as KDE-ben a Konqueror is tudja ezt alapból.
Bárhova írsz szöveget, pirossal jelöli az elgépelt szavakat.

üdv,
Z
2

Nem idegesítő?

Bártházi András · 2004. Dec. 2. (Cs), 16.11
Hát, azért én azt egyből kikapcsolnám (egyelőre csak 3.2-es KDE-m van). Hogyan találná ki, hogy éppen milyen nyelven írok, s nem egy forráskódot gépelek be? A pirosozás meg szerintem nem javítja az olvashatóságot. Bár lehet, hogy meg lehet szokni... :) Neked bejött?

-boogie-
3

Helyesírás

Anonymous · 2004. Dec. 2. (Cs), 17.25
Nekem be, ui. ha pl. idegen nyelven írok, vagy forráskódot szúrok be, akkor magától kikapcsol: Kiírja, hogy "Túl sok hibás szó"
Ettől függetlenül ált. Firefoxot használok böngészésre.

A Kmail-be is integrálta magát.

Üdv.:
K.I.
4

Nekem bejött. ár kissé val

Anonymous · 2004. Dec. 8. (Sze), 17.49
Nekem bejött. ár kissé valóban idegesítő amikor akkurátusan megjelöli az url-eket, meg a google szót, de ettől eltekintve hasznos. A piros meg klasszikus javító szín :)

üdv,
Z.
5

Na ennyit a korrigálásról.

Anonymous · 2004. Dec. 8. (Sze), 17.50
Na ennyit a korrigálásról... Az "ár kissé" természetesen "Bár kissé" :D
6

Web Integration

kope · 2005. Júl. 13. (Sze), 16.07
Boogie írja, hogy a spellbound akár egy wysiwyg editor része is lehet, nos, nyilván ugyanarra gondolunk itt, vagyis hogy ezt a funkciót sürgsen be kell építeni a cms-ekbe úgy, hogy a szerkesztő (már aki mozillát használ és telepítette a spellboundot) kattinthasson, és már jöjjön is a kis javító ablakocska. Ez az IESpellnél megy is, csak annyi, hogy mint ActiveX objektumot javascriptből meghívjuk vhogy így:
var ize = new ActiveXObject("ieSpell.ieSpellExtension");
ize.CheckAllLinkedDocuments(document);
Nem tud valaki egy hasonlóan frappáns megoldást a spellboundhoz? Az oldalukon van erről szó, egy Web Integration elnevezésű oldalra hivatkozással, de ott jelenleg a nagy semmi található.