ugrás a tartalomhoz

A blogok „Az elnök emberei” című sorozatban

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 21. (V), 10.39
A Jupiter Research analitikusa Michael Gartenberg jelezte a napokban blogjában, hogy a hazánkban „Az elnök emberei” címmel vetített tévésorozatban is megjelent a blogozás, de nem feltétlenül jó megvilágításban. A sorozat egy részének eseményei egy autóbaleset körül kavarognak, melynek nem kellene nyilvánosságra kerülni.

Egy politikai blogban azonban megjelenik a baleset híre egy mobillal készített fotó társaságában. Amikor a blogbejegyzést a balesetet okozó karakter lényegtelennek nyilvánítja, közlik vele, hogy a komolynak számító média is követi a blogokat, ezért nem kellene félvállról venni az ügyet. Ezért felhívja a blog szerzőjét, és komoly vitába keverednek. Legnagyobb megdöbbenésére a szerző minden szavát rögzíti a blogban, miközben beszélgetnek. Ezután informálják a szereplőt, hogy a bloggerek nem hagyományos újságírók, és nem kötik őket olyan szabályok, melyeket az újságírók magukra kötelezőnek vesznek.

Michael szerint örömteli, hogy a blogok egyre nagyobb figyelmet kapnak, az amerikai elnökválasztásban is komoly szerepet játszottak. A filmből levont következtetése az, hogy a bloggerek gyorsan reagálnak, de nem kötik őket etikai szabályok. Ezutóbbi természetesen kínos általánosítás lehet. Sok blogger ragadtatja el magát saját webnaplójában, de ez nem feltétlenül jellemző a blogozási kultúrára...