ugrás a tartalomhoz

php|architect október

Heilig Szabolcs · 2004. Okt. 21. (Cs), 20.41
Megjelent a php|architect legújabb, októberi száma. A tartalom jó része adatkezeléssel kapcsolatos témákat ölel fel, tömörítés, konverzió, több adatbázis szimultán használata. Mazsolázgassunk kicsit:

Címlap

A címoldalon jó nagy betűkkel kiemelve szerepel az a cikk, amely bemutatja, hogyan tudunk PHP-vel OpenOffice dokumentumokat írni/olvasni. Minderre több alternatívát is felvázol, de természetesen a cikk méretéből adódóan csak a kezdő lépéseket tudja bemutatni, ami persze jó kiindulási alap. A cikk szerzője Bård Farstard, az EZ Systems egyik alapítója.

A PHP-GTK iránt érdeklődők is kapnak egy kis csemegét Tony Leake tollából, aki arról ír, hogyan használjuk fel a GTK felületek tervezésére készült Glade programot saját PHP-GTK alkalmazásaink felület tervezésére. A hosszú lére eresztett cikk végigvezet egy teljes értékű alkalmazás felépítésén, történetesen egy kontaktlista kezelő programocska felépítése kerül bemutatásra.

A PHP Streams API-jának alkalazására mutat példát Cheungt W. Leong cikke. Konkrétan azt ecseteli, hogyan tudunk röptében ZIP archívot előállítani adatbázisban tárolt fájljainkról anélkül, hogy azokat le kéne tennünk fizikailag egy könyvtárba a becsomagolás idejére.

Olvashatunk emellett még arról, hogyan lehet magát a PHP értelmezőt sablonkezelőként használni, ahelyett hogy erre külön sablonnyelvet és feldolgozót fejlesztenénk. Egy másik cikk az itt a Weblaboron is alkalmazott RSS technológia használatát mutatja be a gyakorlatban, azaz hogyan hozhatunk mi is létre ilyen RSS csatornánkat a PHP segítségével. Téma a fájlfeltöltés is, a cikk az alapoktól kezd, de sok szó esik a kapcsolódó biztonsági körülményekről is. Megismerkedhetünk továbbá a PHP 5 SPL kiterjesztésével, és hogy mire is jó az. Végül Andi Gutmans és Marco Tabini eszmefuttatását olvashatjuk a nagyvállalati PHP témakörében.

Az októberi szám hasznos olvasmány, érdemes belelapozni.