ugrás a tartalomhoz

Alkalmas-e nagyvállalati környezeti használatra a PHP?

Hojtsy Gábor · 2004. Okt. 15. (P), 13.32
Sandro Zic tartott előadást (PDF) szeptember végén Zürichben az OSCOM konferencián a PHP nagyvállalati környezetekben való használhatóságáról. Fóliái ismét széles körű ötletelést indítottak el arról, hogy mit nevezünk egyáltalán nagyvállalati környezetnek, és hogy ennek megfelelően a PHP alkalmas-e ilyen szerepben való tündöklésre.

A napokban Jeff Moore alapos összefoglalót készített arról, hogy mit tekint nagyvállalati környezetnek, miért tartja fontosnak az integrációt, az egyszerű telepíthetőséget, és a biztonságot, illetve hogy miként tud megfelelni a PHP az itt támasztott igényeknek.

Úgy tűnik, hogy az International PHP Magazine számára is készül egy cikk ebben a témában, ezért ennek előfizetői részletesebb információkat kaphatnak a fóliák kiemelésein túl is.

Végül John Lim is megragadta a lehetőséget, hogy hozzászóljon a kérdéshez, és röviden felsorolja, milyen szempontokat tart fontosnak figyelembe venni. Ezek önmagukban csak iránymutatásként használhatóak, és ebben az értelemben remélhetőleg segítenek az eszmecsere további alakításában.
 
1

Végülis igen...

Anonymous · 2004. Okt. 22. (P), 13.12
Az Oracle például már régóta felfigyelt a PHP-ra, találni is a honlapjukon elég bőséges információt a PHP-ról, szerintem ez az eltejedés főleg attól függ, hogy az ún. "nagyvállalatok" mennyire rugalmasak. Én a felsorolt pontokat picit "mondvacsináltnak" tartom, nem ezen van a hangsúly. A PHP megfelelő eszköz szerintem. A lényeg ott van, hogy az éppen aktuális divat szerint a Java a megfelelő nagyvállalati fejlesztőeszköz. Az informatikában éppúgy a divat az egyik legfontosabb szempont (ami persze összefügg a kényelemmel stb.) mint bármilyen más területen. Melyik egyetemen oktatnak PHP-t? Melyik multinacionális, fejlesztőeszközöket gyártó cég propagálja egyértelműen a PHP-t? Végülis igen, a legjobb kérdés talán az, hogy mi az a nagyvállalati környezet, mert ezt szerintem nem lehet kilóra mérni, egy kissebb vállalat, intézmény háttéradatbázisai is tartalmazhatnak kritikusnak minősithető adatokat stb. A cikkekben felsorolt technológiákat pedig szinte bármilyen programozási nyelvből lehet használni, akár PHP-ból is, hiszen akár a PEAR-on keresztül, akár külső C nyelvű modulokkal bármi elkészithető hozzá.
2

Egyetemi PHP

Hojtsy Gábor · 2004. Okt. 23. (Szo), 22.34
Szerintem a BME-n (informatika) elegendő PHP oktatás folyik. Kokrétan éppen az Oracle labor kapcsán kapnak diákok olyan házi feladatot, hogy "jövő hétre tudjátok a PHP-t", és a labor keretében PHP-vel kell csatlakozni Oraclehoz, adatokat űrlapből feldolgozni és eredményeket táblázatban megjeleníteni. Itt megkapják a felületes megismerkedés feladatát, és egy mélyebb megismerés lehetőségét. Mivel már előtte jópár nyelvet amúgyis használniuk kellett, egy új nyelv ide vagy oda már nem számít. Persze kétségtelen, hogy a Java sokkal több fókuszt kap, de erre van igény, és ebben a témában van képzettebb oktató. Az egyetemi oktatás feladata, hogy a hallgatók és a kikerölőket befogadó ipar érdekeit hangolja össze, nem pedig, hogy az ipar véleményét formálja.