ugrás a tartalomhoz

Böngésző szavazás állapota és egy új szavazás

Bártházi András · 2004. Okt. 13. (Sze), 14.34
A szavazásaink végeredményét viszonylag ritkán értékeljük, általában az olvasóra bízzuk az értékelést. Most új szavazás fog kikerülni oldalunkra (a Weblabor keresőjével kapcsolatosan), ezért én ezt mégis megtenném, hogy ne vesszen el a szavazás eredménye. A böngésző statisztika eredményéről lenne szó tehát.

A nyers adatok: 119 szavazat, ebből 99%-ra 26, 97%-ra 5, 95%-ra 8, 90%-ra 10, 85%-ra 14, 75%-ra 14, 65%-ra 10, 50%-ra 9 és 50%-nál kevesebbre 23 szavazat érkezett. Az oldalak egy részénél biztosan személyes, vagy technikaibb jellegű oldalról van szó, ebből adódhat az, hogy számottevő, majdnem 20%-os azon szavazóknak az aránya, akik azt választották: oldalukra kevesebb Internet Explorert használó látogató érkezik, mint más böngészőt használó. A valamennyire logaritmikus skálán egyébként nagyon szép szimmetrikus eredmény jött ki.

Ha szorzunk és osztunk, az átlag eredmény kb. 75%-ra jön ki (99%*26/119 + 95%*5/149... volt a számítás módja). Ez is azt tükrözi, hogy az utóbbi időben az Internet Explorer elég nagy teret vesztett el, bár ez a szavazás sem tekinthető az igazságnak, hisz látogatóink 22%-a jelölte meg azt hogy 99%-os az Internet Explorer aránya, s harmada, 33%, hogy 95% feletti.

Ezek alapján a gondolatok alapján olvasóinkra bízom, hogy milyen végeredményt vonnak le magukban, talán egy viszonylag általános képet sikerült kapnunk arról, hogy mi a helyzet hazánkban, körülbelül mire számíthatunk.

Új szavazás is indul a mai napon, mely oldalunkon a keresési szolgáltatás megújításával kapcsolatos. A külső szemlélő, ha az utóbbi időben keresgélt oldalunkon, tapasztalhatta, hogy nem egészen áll a helyzet magaslatán keresőnk. Ez azért van, mert még jelenleg is motort frissítünk alatta (a MnogoSearch legújabb változatára), továbbá finomhangoljuk, hogy minél jobb találatokat adjon vissza. A kérdésünk is ezzel kapcsolatos: hogyan súlyozzuk a találatokat, illetve milyen sorrendben adjuk azokat vissza? Ki szerint mi fontosabb: egy cikk, egy hír vagy egy kapcsolódó könyv kiemelése? A legfrissebb, vagy a (Mnogosearch szerint) legjobban odaillő?