ugrás a tartalomhoz

A Drupal tartalomkezelő rendszer készülő honlapjáról

AT · 2004. Szep. 25. (Szo), 22.19
Több tartalomkezelő rendszernek van működő magyar webhelye és támogatási oldala, többek között az e107, Mambo, PostNuke, PHP-Nuke is büszkélkedhet ilyenekkel. A Drupal fejlesztői és leendő webhelyek adminisztrátorai számára információk eddig leginkább a Weblaboron jelentek meg, de már máshol is elkezdtek felbukanni magyar leírások vele kapcsolatban. Az sem elhanyagolható, hogy egyre több nyilvános magyar webhely használja a rendszert. A Drupal új magyar weboldala ezen felhasználóknak kíván egy összefogott teret nyújtani.

A Drupal magyar letéteményese a Weblabor, ezen belül különösen Goba (Hojtsy Gábor) személye. Önzetlenül sok hír, információ került közlésre, segítendő a Drupal használókat. Jómagam - Andrássy Tamás (AT) - laikus felhasználóként üzemeltetek több portált, angol nyelv ismerete és programozási tudás nélkül. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatban jövök rá a megfelelő megoldásokra és tanulok a szakemberektől.

Látva és tapasztalva a Drupal hátterét, magyar megjelenését, előálltam a Weblabor szerkesztői számára azzal a javaslattal, hogy egy önálló webhely jöjjön létre, a magyar Drupal használók támogatására. Természetes, hogy kinek-kinek ideje, energiája esetenként szűkös, így arra alapozom a webhelyet, hogy legalább 5-6 aktív szerkesztő fog majd működni, akik másokkal is megosztják tudásukat, tapasztalatukat. Lényegében tehát arról van szó, hogy a Drupal használók technikai támogatására működjön a portál, kapcsolódva és folytatva a Weblabor munkáját, összegyűjtve és (ki)szolgálva a Drupal felhasználóit. Addig természetesen nem lesz sok tartalom, amíg nem jelentkeznek olyan vállalkozó szellemű érdeklődők, akik szívesen részt vennének a projektben.

Ez az új webhely egyelőre a drupal.weblabor.hu címen működik, tulajdonképpen próbaidőt kapott. A drupal.hu domain tulajdonosán múlik, hogy az összegyűlt tartalom színvonala megfelelő lesz-e a drupal.hu domain névre történő költözésre. Ez természetesen nem jelenti majd azt, hogy bármilyen törött link keletkezne, az átállás zökkenőmentes lesz.

Magamról még csak annyit: közalkalmazott vagyok, lényegében hobbiként végzem a webbel kapcsolatos munkát, immár hat-hét éve.