ugrás a tartalomhoz

Lopott kódot tartalmazhat a Mambo CMS?

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 19. (V), 12.18
A OSCOM tartalomkezelő rendszerek levelezőlistáján is felmerült a probléma, és a napokban a NewsForge is beszámolt arról, hogy a Mambo rendszerbe kétes funkcionalitás került. Az esetet többen párhuzamba állították az SCO által kirobbantott üggyel, hiszen hasonló kérdésekről folyik a vita. Ez természetesen azt is jelenti, hogy nem csak a Mambóról van szó, hanem általános kérdéseket vet fel a kirobbant botrány.

Történt egyszer, hogy Brian Connolly eldöntötte, hogy elindítja a Furthermore nevű szolgáltatását, melynek keretében egy módosított és előrekonfigurált Mambo rendszert biztosít előfizetői számára. A specializált rendszer kifejezetten az újságok új generációját hivatott megvalósítani a weben. A feladatra szerződéses formában megfizetett Mambo programozókat vett fel, ám egyikük váratlan fordulatot hozott a fejlesztésben.

A Furthermore a fejlesztések során jobban eltávolodotott a Mambótol, mint ezt korábban tervezték. A hírek szerint Emir Sakic úgy módosította a Mambo kódját, hogy az a Furthermore modulokat is képes legyen működtetni, és az egyik elkészült modult szabad forrásúvá tette, beépítve az alaprendszerbe. Connolly úgy gondolja, hogy itt komoly jogsértés történt, és ezért egy eléggé felháborodott publikációt jelentetett meg. Az ügy részletei egyelőre nem látszanak tisztán, a NewsForge jelentése szerint a Mambo fejlesztői mindenesetre újraírták a kérdéses modult a probléma elhúzódásának elkerülése érdekében.

Ahogy a nyílt forrású és az üzleti fejlesztés egyre közelebb kerül egymáshoz, mind gyakrabban merülhetnek fel hasonló problémák. Előfordulhat, hogy a megkötött szerződések sem tisztázzák még egyértelműen a megtörtént esetben követendő eljárást.