ugrás a tartalomhoz

PHP 5 konfliktus(?) - avagy hogyan működik a nyílt forrás

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 13. (H), 09.23
Az előbbi hírben emlegetett szeptemberi PlugIn Magazine jelentetett meg egy elemző szándékú cikket Ian Felton tollából, mely a PHP 5 fejlődési iránya és a felhasználói tábor igényei között felfedezett vélt vagy valós ellentét figyelmen kívül hagyását rója a Zend számlájára. Számokat idézve a Zend felméréséből arra a következtetésre jut, hogy a PHP felhasználói tábora nem igazán akarta a kiterjesztett objektum-orientált szolgáltatásokat, és hogy ez károsan hathat a PHP használatára a távolabbi jövőben.

Számomra úgy tűnik, hogy Ian pontosan azok közé tartozik, akik azt gondolják, hogy egy nyílt forrású projekt elsődleges célja a felhasználók igényeinek kielégítése, pedig ez meggyőződésem szerint nem így van. Az ilyen projektek úgy születnek, hogy a fejlesztőben megfogalmazódik valamilyen igény, és ezt követően elkészített (fél)megoldását szabadon elérhetően publikálja, hátha mások számára is hasznos lehet a termék. Ha többeknek megtetszik, akkor kialakulhat egy fejlesztői csapat, de ez a fókuszt általában kevéssé változtatja meg.

Aki követte az utóbbi idők goto operátor esetleges bevezetése körül kialakult vitáit, az megfigyelhette, hogy itt csak teljesen mellékesen van arról szó, hogy a felhasználóknak mire van szükségük. A goto szükségessége mellett felhozott érvek többnyire olayn alkalmazások, melyeket a felhasználók elenyésző része tudna hasznosítani. Az egyáltalán nem véletlen, hogy ezen kis csapat kissé átfedésben van a PHP fejlesztői csoportjával. A PHP 5 objektum orientáltságra térítésében is sokkal többen játszottak kulcsszerepet, mint ahány embert a Zend ki tudott volna állítani, vagy akárcsak meg tudott volna fizetni.

A kereskedelmi termékek esetében összehasonlításban leginkább arról van szó, hogy egy eladható, tehát a felhasználók számára hasznos megoldást kell piacra dobni, és az újabb változatoknál ezt az eladhatóságot minden erővel fenn kell tartani. A nyílt forrású termékeknél ez sok esetben inkább csak a véletlen műve - ami bejött a fejlesztőknek, az bejön a felhasználóknak is.

Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy még egy félreértést tisztázzak ennek kapcsán. Sokan gondolják azt - még ha nem is fogalmazódik meg teljesen ez a kijelentés -, hogy a nyílt forrású programok fejlesztői és ingyenes támogatói teljesen nyíltak arra, hogy mindenféle új szolgáltatást implementáljanak, melyeket a felhasználók kérnek. Sokat hallottam az utóbbi időben olyan emberekről, akik csalódnak az ilyen programok fejlesztőiben, mert elvárásuk ellenére kéréseiket nem teljesítették. Pedig ezesetben is csak azt kell észben tartani, hogy a nyílt forrású megoldások fejlesztői elsősorban saját problémáikat akarják megoldani, és nem fognak olyan kérdésekkel foglalkozni, melyekkel maguk nem találkoztak, vagy nem számítanak rá, hogy később gondot fog nekik jelenteni.

Akik ezt a megközelítést még nem tudták teljesen magukévá tenni, azoktól azt kérem, hogy arra figyeljenek oda, hogy a nyílt forrású programok fejlesztői már így is sokat szánnak szabadidejükből a termékük előállítására és támogatására. Nem véletlenül tették szabadon elérhetővé a forrást! Ha saját változásokra lenne szükség, vagy hibát kell javítani, akkor erre mindenkinek megvan a lehetősége. Némi megfontolás után pedig ezek a javítások vagy kiegészítések beküldhetőek a projekt fejlesztőihez, hogy a végtermék még jobb lehessen.