ugrás a tartalomhoz

Trükközés a Google indexelővel - kulcsszavak a webcímben

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 9. (Cs), 09.44
A keresés optimalizálás kapcsán sokan el szokták mondani, hogy fontos a tiszta és rövid URL-ek használata, hiszen ezek vonzóbbak a keresők számára is, és linkelő rajongóink is szívesebben helyeznek el kapcsolatokat rájuk. Azt is mindig megemlítik, hogy a webcímekben található kulcsszavak is fontosak lehetnek az indexelők számára az oldalhoz kapcsolódó fontos szavak megállapításakor. Erre játszik rá a News.com.

A rövid webcímekről szóló cikkemben is említettem, hogy érdemes az oldal kulcsszavait felvenni az URL-be, ha ez lehetséges. Ezen az ötleten alapulnak különböző blog motorok webcímei, ahol a teljes címet felveszik a webcímbe azonosítóként. Ilyen volt például Sterling reggel említett blog bejegyzésének webcíme:

http://www.edwardbear.org/serendipity/index.php?/archives/1226_Me,_Myself_and_Spartacus_My_Problem_with_Social_Networking.html

A News.com-nál azonban egy kicsit kicsavarták az öltetet, és úgy tesznek kulcsszavakat a webcímbe, hogy azok nem befolyásolják annak célpontját. Így a következő webcímek ugyanoda mutatnak:

http://news.com.com/SCO+to+cap+legal+expenses/2100-7344_3-5333007.html
http://news.com.com/Szeretem+a+turorudit/2100-7344_3-5333007.html

Felfedezve ezt a trükköt Abe Fettig indított egy kis kísérletet, amivel arra akar rájönni, hogy a webcímben található kulcsszó tényleg annyira fontos, hogy nem is kell az oldalon lennie, illetve egyáltalán felhasználja-e a Google indexelésnél. Meglátjuk, mire jut.
 
1

abszolut igaz

Jano · 2004. Szep. 9. (Cs), 16.51
Sajat tapasztalat, hogy ez nagyon igy van!
Az oldalam az egyetem szerveren van ahol a teljes aldomainrol ki vannak tiltva a keresok. Amikor a google talatai oldalan megjelenik az oldalam nem is a cimet CSAK az adott oldal URL-jet mutatja!

Ennek ellenere tobb szokapcsolatra 3-4. helyen szerepelnek a megfelelo oldalaim :)

A kereso pedig mindossze azt tudja figyelembe venni, hogy mi az URL ES hogy mi a link szovege. (Esetleg azt is, hogy milyen szavak szerepelnek azon az oldalon amik linkelnek ram, vagy milyen szavak szerepelnek azokban a linkekben amik linkelnek arra az oldalra...)
2

2 url ugyanoda

Jano · 2004. Szep. 9. (Cs), 16.53
Egy dologra azert erdemes oda figyelni, hogyha tobb URL-en is elerheto ugyanaz a dokumentum akkor ez megoszthatja a "pontokat".

Pl ugyanaz a domain siman es www nelkul.
3

Erre is van megoldás

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 9. (Cs), 17.15
Nem baj, ha sok címen elérhető az oldal, ha egy kivételével minden más cím 301 Permanently Moved átirányítással átküld az egyetlen igazi címre. Nem tudom, hogy így megtartja-e a Google a feléd linkelő oldalon használt URL-ben lévő kulcsszavakat, bár könnyen meglehet, hogy nem...