ugrás a tartalomhoz

Drupal forrás keresztreferencia - fejlesztőknek

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 9. (Cs), 10.30
Az a Drupal fejlesztésének egyik "leghumorosabb" oldala, hogy miközben nagy erőkkel próbálják a rendszer használhatóságát hétköznapi szintre tolni - azaz minél barátságosabbá tenni a rendszert mindennapi felhasználók számára - addig a fejlesztők számára elérhető eszközkészlet is robbanásszerűen bővül. Ez időről-időre megerősíti azt a felvetést, hogy a Drupal mégiscsak inkább azoknak szól, akik azért tudnak valamennyire programozni, annak ellenére, hogy a közhangulatot ettől el szeretnék téríteni a fő fejlesztők. Most egy újabb kivételes eszköz lett elérhető.

Ez pedig a folyamatosan fejlődő API modul, ami lehetővé teszi, hogy a Drupal teljes forráskódját keresztreferencia-szerűen böngészhessük. A modul célkitűzése nem más, mint a meglévő Doxygen által generált dokumentációk túlszárnyalása, és már most is eléggé jól megteszi feladatát. Jonathan Chaffer dolgozik az új modulon, mely élőben kipróbálható Drupal fejlesztői oldalán.

A bevezetőknél és a példa moduloknál a használható függvények, konstansok és más fontos elemek ki vannak emelve, és az egyes állományok forráskódjait is megtekinthetjük. A forráskódok nemcsak szintaktika alapján színezve jelennek meg, hanem a különböző függvényhívások linkekként bukkannak fel. Ezen linkek felé emelve az egeret információt kaphatunk a Drupal függvényekről és a PHP függvényeiről egyaránt. A linkekre kattintva természetesen továbbléphetünk az adott függvény dokumentációs oldalára. Egy-egy konkrét függvény oldalát nézve kigyűjtve megkaphatjuk, hogy honnan hívják meg ezt a kódot, illetve milyen más fügvényeket hív meg kódunk.

Mindezeket az információkat a Drupal PHP forráskódjára, a benne található phpdoc megjegyzésekre és a PHP kézikönyv indexére támaszkodva tudja nyújtani a modul. Habár a feldolgozási szakasz egy kicsit sokáig tart, és vannak még apróbb hibák, megint egy olyan fejlesztés előtt állunk, ami jelentősen segítheti a Drupal kódján, és a Drupal kódjával dolgozók munkáját.