ugrás a tartalomhoz

Az aggregátorok felé tolódhat el a web

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 13. (P), 10.25
Jason Kottke szeret spekulálni, és a jövőbe nézni, ezúttal azonban csak okosan megpróbált rámutatni arra a trendre, ami egyre világosabban látszik a webes szolgáltatók körül. Mégpedig, hogy talán előbb-utóbb lehetővé válik, hogy egy ember (vagy akár cég) webhelye csupán aggregátorként működjön, mely különböző szolgáltatások összeépítésével nyújta az egyedi tartalmak széles skáláját.

Nemrég emlegettük, hogy az Amazon és az eBay segíthet a programozható webes szolgáltatások (web services) szélesebb körű elterjesztésében. Éppen az ilyen szolgáltatások (és az RSS illetve Atom csatornák) teszik lehetővé, hogy tartalmakat építsünk be webhelyünkbe. Ezek azonban nem csak külső tartalmak lehetnek. Előfordulhat, hogy külböző szolgáltatóknál találunk jó megoldásokat a fotóink tárolására, a híreink szerkesztésére, egy kis webes bolt megvalósítására, határidőnaplónk szerkesztésére, stb. Jason konkrét példákat is mutat erre.

Honlapunk ezek után tulajdonképpen csak egy ragasztóként kell működjön, mely összegyűjti a különböző szolgáltatóktól az oda tartozó adatokat, és megfelelően megjeleníti azokat. Ugyanez a koncepció különben az asztali alkalmazásokra is kiterjeszthető, nem véletlen, hogy nagy cégek fektetnek be az ilyen tartalmakat feldolgozó asztali alkalmazások fejlesztésébe is.