ugrás a tartalomhoz

A List Apart #186

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 12. (Cs), 07.51
Megjelent a digitális formában terjesztett A List Apart magazin 186. (tripla) száma - ami azt jelenti, hogy ezúttal három cikkel lepték meg a türelmesen várakozó olvasókat. Az első cikk PHP-ben nem túlságosan gyakorlott grafikus tervezőknek szól, akik váletlenszerű kép megjelenítést szeretnének megvalósítani oldalukon. Az INI formátumú konfugurációs állományokat használó megvalósítás kellőképpen egyszerű, és könnyen integrálható különböző webhelyekbe.

A második cikk egy jóval összetettebb PHP megoldást nyújt a keresőkifejezések színes kiemelésére oldalainkon. Amennyiben valaki a Google (vagy más kereső) találati listája felől érkezik oldalunkra, jó ötlet lehet az eredetileg használt kifejezéseit kiemelni. Ez a technika az egyik leginkább vitatott használhatósági fejlesztési lehetőség. Sokan úgy vélik, hogy ezt a szolgáltatást a böngészőnek kell nyújtania (vagy legalábbi annak egy kiegészítőjeként kell rendelkezésre állnia), és nem a webhelynek kell ráerőltetni a felhasználóra a kiemeléseket. A cikk mindenesetre érdekes ötleteket ad a kifejtést követően: nevezetesen hogy a saját webhely keresőnkben is elvégezhetjük a keresést az oldal generálásakor és közölhetjük a felhasználóval, hogy a webhelyünkön keresve hány találata lett volna ugyanezekre a kifejezésekre.

A harmadik cikk kevésbé szakmai kérdés, ám a vállalkozók számára elhanyagolhatatlan számlázási problémákat járja körül az időzítéstől a formázásig.

A teljes szám az http://www.alistapart.com/issues/186/ címen olvasható.