ugrás a tartalomhoz

Katie.com - egy meghurcolt domain név

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 9. (H), 07.17
Katherine Tarbox 13 évesen nagyon megrázó élményeket élt át egy internetes csevegőszobában egy magát szintén 13 évesnek kiadó - ám valójában negyven éves - pedofíl miatt. Szörnyű élményeit a 2000 áprilisában kiadott katie.com című könyvben írta le, mely azóta többszörös sikerkönyv lett, tévéműsort neveztek el róla, és most Katherine ilyen néven tervez képzést indítani. Egy gond van csak, mégpedig, hogy a domainnévnek nem ő a tulajdonosa.

A könyv megjelentetésekor állítólag a girl.com címet szerették volna adni a műnek, de mivel ez egy pornóoldalra mutatott, megváltoztatták katie.com-ra. Arra nem igazán gondoltak, hogy ez a domain már 1996 óta Katie Jones tulajdonában van. Habár a könyvön végülis megjelent egy kis elhatárolódó nyilatkozat, ami jelzi, hogy a domain név nincs a kiadó tulajdonában, az olvasók természetesen nem az apróbetűk iránt érdeklődnek.

Katie Jones oldalát a könyv megjelenése óta nagyon sokan meglátogatták, email címére sok hasonló zaklatás elszenvedője írta le részletekbe menő történeteit. A legrosszabb, hogy Katie Jones egy brit csevegőszoba szolgáltatást is üzemeltet, és kisbabájának képeit is a honlapján jelentette meg, a történtek után pedig egyiket sem teheti meg. Valójában csak egy elkeseredett közlemény publikálását tudta megtenni.

A Penguin Puttnam kiadó eleinte a homokba dugta a fejét, most pedig, hogy már teljesen meghurcolták a domain nevet, ügyvédjeik útján azt tudatták Katie Jones-al, hogy jobban teszi, ha önként átadja azt, hiszen használni már úgysem tudja, eladni meg végképp nem, hiszen senkinek sem kell egy ilyen név. A botránnyal több ismert lap is foglalkozott, ám kirobbanása óta a kiadó egyszer sem ajánlotta fel, hogy megvenné a domain nevet, csak fenyegeztőzésre futja eszköztárukból.

Ha kicsit messzebbről tekintünk a történetre, éppen az a legdöbbenetesebb, hogy amíg a megjelent könyv arról szól, hogy miként tolakodik be az internet segítségével valaki egy ártatlan lány magánéletébe a kiadó pontosan ezt tette a katie.com tulajdonosával. Szomorú.

A hír a TheRegister.co.uk jelentése alapján készült.

Friss fejlemények: évekkel a könyv megjelenése után, és az utóbbi idők kifejezetten rossz sajtó említéseire való tekintettel a kiadó belátta, hogy itt az ideje más címet választani a könyvnek. Pénteki bejelentésük (PDF) szerint az új cím: "A Girl's Life Online" lesz. A http://www.girlslife.com/ címen azonos néven üzemelő oldal talán problémát jelenthet...