ugrás a tartalomhoz

A VeriSign szélsebes DNS változtatásra tér át szeptemberben

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 26. (H), 11.57
A nemzetközi (.com és .net) domainek tulajdonosainak is meg kell küzdeniük azzal a körülbelül 18 órás várakozással, melyet egy-egy domain név és IP cím hozzárendelés (DNS) váltás eredményez. Ilyenkor az eltelő időben figyelni kell arra, hogy a korábbi és az újabb IP címen is elérhető legyen a szolgáltatás, vagy teljesen le kell állítani a működést, és az új IP cím teljes elterjedéséig csak egy barátságos üdvözlőlapot kell megjeleníteni. Ezen a helyzeten igyekszik segíteni a VeriSign szeptemberben bevezetésre kerülő új megoldása.

A .com és .net felső szintű nevek 13 fő névkiszolgálóját üzemeltető VeriSign Naming and Directory Services bejelentése szerint az eddigi naponta kétszeri frissítés helyett szinte valós időben változnak majd az adatok ezeken a kiszolgálókon, lehetővé téve, hogy a DNS módosulások akár átlagosan öt perc alatt elterjedjenek a fő szervereken (az eddigi 18 óra helyett). A VNDS továbbra is elérhetővé fogja tenni naponta kétszer frissített zóna állományait a TLD Zone File Access Program keretében, melyek a generálás idején meglévő állapotot fogják tükrözni.

Az igazi kérdés ezek után csak az, hogy a végfelhasználókhoz mennyi jó hatás jut el mindebből. Az csak a domain regisztrációt végző cégen múlik, hogy mennyi idő alatt juttatja el az új DNS bejegyzési vagy változtatási kérelmet a VeriSign rendszerébe, tehát a végfelhasználókkal kapcsolatot tartó szolgáltatóknak kell felvenni a ritmust ahhoz, hogy a gyors változások a megrendelők számára is valósággá váljanak. A szolgáltatás szeptember nyolcadikán indul, további kérdésekre választ adhat a hír kapcsán megjelentetett GYIK.