ugrás a tartalomhoz

Változások és újdonságok a Zend háza táján

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 21. (Sze), 07.56
Alig jelent meg a PHP 5, kiderült, hogy a Zend hivatalos minősítési rendszert vezet be, mely segítségével hivatalosan elismert tudásmérési lehetőséget kapnak az erre áhítozók. Érdekes módon a PHP új kiadásának megjelenésével egyszerre időzítettek számos változást és bejelentést a Zend-nél. Lássuk sorban.

A legfontosabb általános változás, hogy a Zend központ immár Cupertino-ban van, a szilikon völgy szivében, és a cég újabb jelentős mennyiségű tőkeinjekciót kapott a terjeszkedésre. A korábbi Ramat Gan-i (Izrael) székhelyről nézve ez egy jelentős ugrás, és a komoly világcégek közé emeli a Zend-et is. Annak érdekében, hogy ez a változás ne csak látszólagos legyen, hanem tartós hatást is elérjen, új és tapasztalt marketing vezetővel egészült ki a csapat. Mindennek következtében a honlap is ráncfelvarráson esett át, ám sajnos a teljes webhelyre nem lett ez hatással.

A július 19-ei nagy napra időzítették a Performance Suite teljesítmény optimalizáló és elemző csomag 4.0-ás verziójának kiadását és a Zend Studio 3.5-ös változatának megjelentetését is. Szintén ugyanezen a napon megjelentettek egy PHP 5 bejelentést is, biztos, ami biztos.

A Zend újrapozícionálása, a sok nagyvállalati ügyfelek számára fontos bejelentés mind azt mutatja, hogy egyre szélesebb felhasználói kört fed le a PHP ezen fontos szektorban is, de ugyanakkor van még bővítési lehetőség.

Fontos megemlíteni ugyanakkor, hogy ez a korábbiaknál még üzletiesebb Zend arculat néhányakat elgondolkodtatott a nyílt forrású PHP-t fejlesztő közösség egyes tagjai közül. Sterling Hughes, akinek a PHP 5-ös XML szolgálatatásai mögött nyugvó (a libxml2-t integráló) kód nagyrészét köszönhetjük eléggé vicces formát választott a visszacsapásra. Végülis úgy tűnik, hogy minél fontosabb lesz a PHP a nagyvállalati körben is, annál inkább együtt kell élniük a nyílt forrású komponenseit fejlesztőknek a két világ fura együttélésének mindennapi hatásaival.