ugrás a tartalomhoz

Mi a Dashboard, hogyan működik, és milyen újdonságok jönnek még

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 5. (H), 15.43
A Safari első számú fejlesztőjének Dave Hyatt-nek blogjában sokminden történt, amióta nem néztünk arrafelé. Választ adott arra a kérdésre, hogy szerinte hogyan érdemes tekintenünk a Dashboardra és bemutatott néhány újdonságot, ami bekerült a böngészőbe. Lássuk a július harmadikai bejegyzésig sorban.

Először is véleménye szerint a Dashboard kisalkalmaásai nagyon jól hasonlíthatóak a Mozilla böngészők oldalsávjaihoz, melyekhez széles körben készültek webes kisalkalmazások. Ezeket a Dashboard mintegy kiemeli a böngészőablakból, és az Exposé segítségével az asztalra helyezi.

A Dasboard kisalkalmazások felülete minden híresztelés ellenére HTML-el és kapcsolódó megoldásokkal készül. Dave szerint annak tudható be, hogy ezt sokan nem hajlandóak elhinni, hogy a Safari kivételesen jó szabványtámogatással bír, már a CSS 3 tulajdonságokat illetően is. Emellett azért olyan kiterjesztéseket is fejlesztettek, melyek teljesen támogatják a Windows rendszereken futó Internet Explorer drag-and-drop modelljét, és még egy kicsit tovább is mentek.

Implementálták a slider és a kereső doboz HTML elemeket, melyeket a Web Forms 2.0 keretében javaslatként megjelöltek. A kereső HTML input elemet illetően részletesebb információkat is kaphatunk, és megnyugtatást is, hogy bár saját DTD használata nélkül validitását elveszti tőle az oldalunk, legalább visszafelé kompatibilis, hiszen szöveges input mező lesz belőle a keresődobozt nem támogató böngészőkben.

Tisztázza azt is, hogy az új böngészőnek nem Safari RSS lesz a neve, csak marketing okokból relkámozzák így. Megvilágítja, hogy a Dashboard szkriptek írásához használt plugin felület éppen az, amit a többi gyártóval együtt igyekeznek szabványosítani. Ír arról is, hogy a Dashboard kisalkalmazások alá Objective-C-ben írhatóak a rendszerbe épülő komponensek, amelyek JavaScript objektumokon keresztül biztosíthatnak felületet a HTML alapú kinézet és viselkedés szabályozó kódnak. Ez a megoldás különben a Mozilla XPCOM rendszerére hasonlít.

Végül legutóbbi hírében megemlíti, hogy az új Safari alatti WebCore motor támogatja a contenteditable tulajdonságot, ami azt jelenti, hogy szerkeszthető szövegmezők létrehozására immár Safariban is lehetőség lesz. A selection objektum, és az execCommand párossal a szerkesztett mezőkkel sokkal közvetlenebbül lehet operálni. Végül szintén jó hír, hogy a getComputedStyle támogatás is megérkezett a Safarihoz.
 
1

Nekem is...

Bártházi András · 2004. Júl. 5. (H), 17.24
Nekem meg itt csak csöpög a nyálam és ácsingózok. Egyre jobban vágyom egy ilyen masinára. :)

-boogie-