ugrás a tartalomhoz

XUL-Node, kliens-szerver megoldás Perl alapokon

Bártházi András · 2004. Júl. 1. (Cs), 14.52
A XUL-Node egy olyan felhasználói interfész fejlesztési környezet, melynél a Perl program a szerver oldalon fut, míg a kliens egy JavaScript+XUL nyelveken működő megoldás, mely Firefox böngészőkben használható, gyakorlatilag külön program telepítése nélkül.

A Perl alkalmazások POE szerver alapokon futnak, a megjelenítés egy web böngészőben történik. A cél a Perl fejlesztők számára XUL/Javascript alapú fejlesztési modellt biztosítani, két aprósággal megbolondítva: Perl programozó barát módon, kliens-szerver megoldásokat használva. A XUL-Node minden widget-et két részre, szerver oldali, és kliens oldali részekre bont. A szerver DOM manipuláló parancsokat küld a kliensnek, míg a kliens oldal a DOM eseményeket küldi vissza. Egy kis JavaScript kliens könyvtár kezeli le a kommunikációt. A végeredmény egy gazdag felhasználói interfész, mely egy Firefox böngészőben fut, 100% Perl program logikával.

A modul web oldalán sajnos egyből kipróbálható példa nem mutatja be a lehetőségeket, de nagyon kellemesen hangzik a megoldás. A modell nem csak Perl programozók számára lehet érdekes: előbb-utóbb biztosan készülnek ilyen megoldások más nyelveken is.