ugrás a tartalomhoz

Kottke.org redesign

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 28. (H), 14.59
Az utóbbi időben több blogmark keretében megemlékeztünk számos népszerű webes guru oldaláról, melyeket új grafikai megoldásokkal frissítettek fel. Zeldman, Bowman, Cederholm csak pár név azok közül akik változtattak. Most éppen Jason Kottke van soron, és azért bátorkodtam kiemelni az újratervezését, mert több szempontból is érdekesnek tartom.

Ha megnézzük az új kialakítást, nem mondhatjuk, hogy grafikailag gazdag megoldás lenne. Éppen ez jelenti a kihívást. Eddig sem volt képekkel alaposan ellátott oldal Jason honlapja, a logó helyén egy ideje egy üres fehér négyzet állt, mellette az "undesign" szavacskával. Most már ezek is eltűntek, és csak egy egyszerű zöld fejléc maradt különben fehér alapon fekete szöveggel.

De komolyan, akkor mégis mi lehet izgalmas ebben? A redesignról szóló írásában Jason kiemeli, hogy körülbelül kilenc hónapot dolgozott egy trükkös megoldásokat, képeket, árnyékokat használó kialakításon, amikoris beindult az ezirányú trend a többi weblog tulajdonos körében. Ekkor döntött úgy, hogy felveszi a kesztyűt, és elfelejti a dobozokat. Elhatározása egy egykori magyar koncepcionális oldalra emlékeztet, ahol azt próbálták bemutatni, hogy csak szürkeárnyalatokkal is kiváló megjelenést lehet kialakítani. Nos, Jason úgy döntött, hogy a térközöket veszi segítségül, és szinte csak a link színekkel manipulál ezen kívül.

Ezen kívül még egy olyan elemet vezetett be, melyet nem látunk gyakran a weben, mégis szerintem hasznos darab lehet, mégpedig egy webhely túrát alakított ki, ahova kiemelte a számára fontos tartalmakat. Ez elősegíti az újonnan jövőknek, hogy megtudják, mire lehet számítani az oldalon, főleg mikre koncentrál Jason. Érdemes megemlíteni, hogy filozófiája szerint "minden oldal honlap", hiszen a Google számos beérkező látogatót hoz, és számukra az éppen megtalált oldal nyújt indulási lehetőségeket az oldalon. Ezért alapos környezeti információkkal látja el blog bejegyzéseit az oldalsávban.