ugrás a tartalomhoz

Éppen az a jó a Microsoftnak, ha terjed a Firefox(?)

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 24. (Cs), 00.22
Az isolani nevű blogon jelent meg egy kis kivonat a Microsoft Channel 9 blogjaiban felpezsdült IE hozzászólásokbol, melyek arról tanúskodnak, hogy a Microsoft ismét összeálló Internet Explorer csapata talán mégis fejleszthet új önálló Internet Explorert, illetve azt a konklúziót vonja le, hogy nem arról van szó, hogy nem akarnának javítani a helyzeten, hanem sokkal inkább nem tudnak. Szerintem ebben segíthet nekik a Firefox. Nézzük miért!

A Microsoft számára fontos, hogy legalább a legfontosabb webhelyek ugyanúgy működjenek egy új IE verzió megjelenésével, mint korábban, ezért a hibajavítások köre erősen korlátozott. Idézet Tony Chor-tól az IE csoport program menedzserétől:

It's not a bad way to think about the issue of backwards compatibility, but we should be very clear that regardless of whose fault it is when a site breaks in a new version of IE, Microsoft is held responsible publicly and sometimes legally. The fact IE behaves a certain way today creates a set of expectations that is difficult to change.

Tehát az a gond, hogy a webhelyek nincsenek jól elkészítve, azaz az IE specialitásait használják ki. Ezért merült fel bennem az az ötlet, hogy a Firefox és más szabványkövető böngészők jelentősebb elterjedése nagyonis segítségére lehetne a Microsoftnak, mert a nagyobb beáramló szabványos böngésző miatt ilyen környezetben is jól működőve kellene tenni a komolyabb webhelyeket. Ezáltal viszont megnyílna az út az IE hibák kiküszöbölésére, hiszen már sokkal kisebb problémát jelentenének a javítások miatt összeomló oldalak. Mindez természetesen puszta spekuláció.
 
1

Ötleteket ide

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 24. (Cs), 00.29
Dave Massy szintén visszatér az IE csapathoz az Avalon projekttől, és konkrétan a felhasználói igények összesítése és jó kommunikálása lesz a feladata a fejlesztői csapat irányában. Éppen ezért az IE csapat nevében arra kér mindenkit, hogy mondja el, neki milyen újdonság/javítás kellene.
2

Érdekes...

Bártházi András · 2004. Jún. 24. (Cs), 07.33
Amire egy kicsit érdekes válaszokat is kapott... Nekem az a véleményem, hogy fogalmuk sincsen, hogy mit akarnak csinálni. Egy ilyet megkérdezni, hogy milyen újdonság/javítás kellene, szerintem nagyon durva. Azt írják, hogy a prioritásokat kérdezik, hogy mely funkciót valósítsák meg előbb, stb., azonban szerintem ha megjelenik egy IE7, és vagy a CSS-t nem támogatja rendesen továbbra sem, vagy a DOM modell lesz rossz benne, vagy bármi hasonló hiányosság (bonyolult felhasználói interfész, bonyolult kiterjeszthetőség), akkor nulla lesz az értéke.

A problémát nehezíti, hogy gyakorlatilag egy teljesen új böngészőt kell majd írniuk, az Internet Explorer 6 magja (állítólag) elérte azt a szintet, hogy már nem lehet további patcheket ráaggatni büntetlenül. Ekkor szóba kerülhet a Macintosh-os Internet Explorer, mely egy teljesen új maggal készült el anno.

Bennem felmerült, hogy miért is ne építhetne a Microsoft a Firefox-ra? Neki is jó lenne, mert nem kellene dollármilliókat böngészőfejlesztésre költenie, a közösségnek is jó lenne. Ráadásul a Mozilla Public Licenc-et is használhatnák, ami nem ugyanaz, mint esküdt ellenségük, a GPL. Persze túl nagy a valószínűsége annak, hogy nem erre fognak haladni.

-boogie-
9

Presztizs

Hodicska Gergely · 2004. Jún. 24. (Cs), 11.20
Szia!

Szerintem az MS-nek irto nagy blamazs lenne, ha ezt cselekedne. Eleve altalban az open source ellen hadakoznak, eleg gaz lenne, ha ezutan egy ilyen projektre epitenek a bongeszojuket. Raadasul minden linux-win flame ezentul mindenki azon rohogne, hogy meg egy normalis bongeszot sem tudtak maguktol megirni ;)

Felho
10

Lehet ezt jól marketingelni...

Bártházi András · 2004. Jún. 24. (Cs), 11.39
Lehet ezt jól marketingelni szerintem. :) Részemről pozitív lépés lenne az MS részéről, nem párfordulás. És adtak már ők is ki szabad forrású cuccot, szóval ez az átmenet a "jó dolog ez az nyílt forrás" fele már tart az MS-nél is...

-boogie-
11

Flame

T.G · 2004. Jún. 25. (P), 01.53
> meg egy normalis bongeszot sem tudtak maguktol megirni ;)
Miért tudnak? :)
12

OS alap

vnyuszi · 2004. Jún. 25. (P), 11.18
Szia!

És te komolyan azt hiszed hogy az m$ még semmit nem épített OS alapra? :)

Az hogy OS alapara építkeznek az rahedli cuccuknál közismert. Ettöl még nem hozzák nyilvánosságra. Akit nem érdekel az uccse tud róla. Szal SzVSz simán megtehetnék hogy Mozilla alapra építik a böngészöt igaz arról mi nem tudnánk csak amikor valaki rájön.

Egyébként pedig télleg nem tudnak egy normális böngészőt írni :)

Üdv: VNyuszi
3

"A Microsoft számára fontos

connor · 2004. Jún. 24. (Cs), 08.49
"A Microsoft számára fontos, hogy legalább a legfontosabb webhelyek ugyanúgy működjenek egy új IE verzió megjelenésével, mint korábban, ezért a hibajavítások köre erősen korlátozott."

szerintem ez ilyenformán nem igaz.
Ha meglehet oldani (és mért ne lehetne), hogy doctype-al ellátott oldalaknál *szabványt* használjon a nélküli oldalaknál meg jelenítse meg ahogy eddig is, akkor szvsz el lehet kezdeni a mélyebb hiba javítást.

/me
4

biztonsag vagy fejlesztes

Jano · 2004. Jún. 24. (Cs), 09.52
Az a baj, hogy szerintem nem akarnak nagyon uj bongeszot fejleszteni hanem a service pack 2-re lettek osszetrombitalva amiben fokent biztonsagi frissitesek lesznek. Semmi mas funkcionalitas.

Azt meg majd eldontik szerintem kesobb, hogy sp2 kiadas utan fejlesztik-e tovabb browsert.
5

XPSP2

Bártházi András · 2004. Jún. 24. (Cs), 09.57
SZVSZ az SP2 már készen van, már csak hibajavítások vannak hátra vele. Azt meg mostanában kérdezgetik, hogy mit akarnak az emberek. Ez most vagy ész nélküli marketing: "A Microsoft törődik veletek, és szeretjük a közösséget" üzenettel, aztán egyáltalán nincs mögötte semmi, vagy szeretnének csinálni valamit, vagy ki tudja...

-boogie-
6

Eltévedtek?

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 24. (Cs), 10.09
Hát ha ész nélküli marketing, akkor csak jobban magukra haragítják a fejlesztőket... Különben úgy tűnik, hogy már most is jelentős teret vesztettek a Mozillával szemben, legalábbis bizonyos webhelyek statisztikája szerint :)
8

Ki tudja...

Bártházi András · 2004. Jún. 24. (Cs), 10.31
A haragítást tekintve egyetértek... :)

Egyébként van, ahol a Mozilla 70%-os aránnyal bír, bár nyilván ezek speciálisabb site-ok, de ez akkor is jelentős.

-boogie-
7

DOCTYPE switch

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 24. (Cs), 10.14
Én nem vagyok meggyőződve róla, hogy a DOCTYPE váltás lenne a jó megoldás, mert az ugyanúgy megváltoztatja a korábban bebetonozott működést, amire a webhely fejlesztők építettek.

Szerintem egymagában nem tudja megoldani ezt a Microsoft, mert amíg a problémás böngészőjével jól működnek az oldalak, addig ráverik a port, ha változtat, és ez elrontja az oldalakat. Ha viszont külső szereplő támogatására kényszerülnek (Firefox, Safari pl.) a webmesterek, akkor nem a Microsoft a hibás, hanem végre felismerik, hogy a webmesterek maguk. Ezáltal szabványos oldalak készülnek, és végre a Microsoft is változtathat, mert a fontos oldalak konvertálnak, és minden szép lesz és jó lesz.

Aztán utána kijöhet a Microsoft egy olyan böngészővel, ami megint sokakat visszaterel az IE táborhoz, bár lesznek olyanok, akik így is megmaradnak a Firefoxnál, mert az továbbra is sokkal dinamikusabban képes fejlődni, alkalmazkodni.