ugrás a tartalomhoz

Keresőre optimalizálás nem HTML tartalom esetén

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 22. (K), 18.14
A Digtital Web Magazine hasábjain jelent meg néhány napja a Search Engine Optimization and Non-HTML Sites című cikk, mely a nem HTML tartalmak kereső optimalizálásával foglalkozik. Nagy hangsúlyt fektet a Flash állományok indexelhetetlenségére, amiről mi már tudjuk, hogy nem teljesen igaz. Úgy tűnik, hogy a cikk írásakor nem állt rendelkezésre ez az információ, bár ez a fejlemény nem sok jót jelent. Lássuk, miért!

A Google ugyan leindexeli az SWF állományok szöveges tartalmát, ez ugyanakkor rendkívül struktúrálatlan információ. Nem véletlen, hogy még a 0% LOADING 5% 10% 15% 20% 25% jellegű karaktersorozatok is az indexelés tárgyává válnak. A keresőkre történő optimalizálásnak ugyanakkor az egyik legfontosabb eleme, hogy a kulcsszavainkat megfelelő helyeken pozícionáljuk oldalainkon, és ehhez a HTML struktúráló tulajdonságainak kihasználása rendkívül sokat segít. A keresők a <h1> és a <title> elemek tartalmát például sokkal fontosabbnak tartják, mint a szövegtörzs egyéb szakaszait. Ilyen jellegű struktúrálásra az SWF-ben lévő szövegben nincs lehetőségünk.

A cikk különben nem csak a Flash állományokra koncentrál, foglalkozik a PDF dokumentumokkal is, ahol a kézenfekvő javaslat szerint ugyanúgy kell figyelni a kulcsszavak elhelyezésére, mint a HTML-ben. A PDF szerkezeti elemeit (dokumentum cím, oldalcímek) ugyanis felismerhetik a keresők. Szóba kerülnek még az audió és videó állományok, amelyek meta információit szintén indexelik a jobb keresők. Ezeknél a szerkesztőprogramok által felajánlott tulajdonságokat (szerző, copyright, album, stílus, stb.) érdemes beállítani.