ugrás a tartalomhoz

PHP parancssorban

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 18. (P), 13.01
Harry Fuecks cikkeit azért szeretem, mert mindig tovább megy, mint ahogy elvárnám - bár ebben az is közrejátszhat, hogy nem tudtam megszokni azt az alaposságot, amivel a témákat kezeli. A Sitepoint oldalain most éppen a parancssori PHP programok fejlesztését vette elő egy kétrészes cikksorozat keretében. Lássuk mivel foglalkozik.

A letölthető forráskódokkal kísért cikk először is elhelyezi számunkra a parancssori felületet (CLI), bemutatva néhány prominens PHP programot, melyek kifejezetten a parancssorra íródtak. Ezután bemutatja, hogy Unix rendszereken miként tudjuk futtathatóvá tenni szkriptjeinket, illetve Windowson hogyan tudjuk a PHP értelmezőhöz rendelni a .php állományokat.

Ezekután szóba kerül a kimenetre írás, és a bemenetről olvasás, azaz kérdésekre adott felhasználói válaszok kezelése is. Harry nem megy el a futás visszatérési értékének fontossága mellett sem. Foglalkozik a több választási lehetőséget kináló parancssori kérdésekkel is, majd kitér arra, hogy miként kezelhetjük a hibákat (a standard kimenetre írva).

A parancssori programoknál célszerű különböző paramétereket fogadni, ennek az egyszerűbb, csak PHP-t igénylő megoldásával is foglalkozik a cikk, de az összetettebb paraméter feldolgozás is fókuszba kerül a PEAR Console_Getopt csomagja segítségével.

Végül, amikor már azt gondolhatnánk, hogy eleget tudunk a parancssori programok alapjairól, felmerül az a kérdés is, hogy a 4.3.0 előtt nem létező CLI helyett csak CGI-t használhattunk korábban. Sok CGI-CLI különbséget szkriptjeinkből is megkerülhetünk.

És ezzel a cikksorozatnak még nincs vége.