ugrás a tartalomhoz

PHPEdit 1.0.0.56 - érett lett az új generáció

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 10. (Cs), 22.35
Néhány napja jelent meg a PHPEdit 1.0.0.56-os változata. A Windowsra elérhető rengeteg kényelmi szolgáltatással ellátott kódszerkesztő fejlesztői régen nem adtak ki stabil verziót, ezen kiadás előtt a 0.6-os volt a legutóbbi stabil verzió, és többször felröppent a hír 0.7-es vagy 0.8-as stabil kiadások megjelenéséről. A fejlesztői verziók mindezek mellett eléggé használhatóak voltak, és nemrég fény derült a hosszú várakozás okára is.

Mondhatni nem meglepő, hogy a rendkívül népszerű programot ezentúl kereskedelmi konstrukciók keretében is elérhetővé teszik. Az ingyenes verzió csak nonprofit felhasználásra lesz letölthető, különben egy harminc napos próbaváltozattal kell beérniük az érdeklődőknek.

Április közepén jelentették be a PHPEdit csoport tagjai (Sébastien Hordeaux, Bertrand Dunogler és John Knipper), hogy megalapították a WaterProof (azaz vízálló) Software névre keresztelt vállalkozást, mely a PHPEdit további fejlesztéséért lesz felelős. A stabil 1.0.0.56-os kiadást már ez az új cég jelentette meg, a fenti konstrukciók szerint. A professzionális célra szánt felhasználás licence 75 euróba kerül (áfa nélkül).

A 2004-es évre vonatkozó tervek között szerepel a fejlesztőeszköz következő főverziójának kiadása, UML támogatás kifejlesztése és Linuxon futó változat elkészítése. Egyébként a program egyik felhasználója korábban jelentette, hogy WINE segítségével tudja futtatni a szerkesztőt Linux alatt is, ám ez természetesen nem teljesértékű megoldás. Érdekes döntés különben, hogy a forráskódot továbbra is elérhetővé teszik subversion verziókezelő rendszerükön keresztül. A magyarázat szerint azért, hogy a felhasználók továbbra is bízzanak a program minőségében és részt vehessenek a fejlesztésben is.