ugrás a tartalomhoz

Elefántcsorda - megjelent a pl/PHP rc1

gerzson · 2004. Jún. 4. (P), 07.26
A PL/PHP egy újabb szerver-oldali programozási nyelv, de nem webszerverekhez, hanem a PostgreSQL adatbázis-kezelőhöz. E két méltán népszerű, nyílt forrású program összekapcsolódásával lehetőségünk van adatbázison belüli eseményvezérelt programokban a PHP és számos kiterjesztése által nyújtott rugalmasságot (lazaságot?) kiaknázni.

A PL/PHP oldalán olvasható példa is mutatja, hogy mennyire egyszerűvé válnak így az eddig csak üggyel-bajjal, szervezéssel megoldható műveleteket, mint pl. az értesítő üzenetek küldése. PostgreSQL-ben már régóta lehet úgynevezett tárolt eljárásokat futtatni, amelyek vagy valamilyen "adatbázis eseményre" vagy akár külön kérésre lépnek működésbe. A PHP-n kívül már eddig is használhattuk a Python, Perl és Tcl nyelveket a natív PL/pgSQL-n kívül. A mostani bővítés jelentőségét leginkább az óriási létszámú PHP közösség adja.

Az eredeti hír április végén jelent meg, és a PostgreSQL honlapján olvasható. A PL/PHP oldalán található rövid dokumentációs részt annak is érdemes elolvasnia, aki közelről szeretné megvizsgálni, hogyan is működhet egy szkriptnyelv adatbázisokon belül.