ugrás a tartalomhoz

JavaScriptre vált a Flickr

Bártházi András · 2005. Május. 17. (K), 05.26
A JavaScript tovább hódít a nagyobb közösségi oldalakon, helyes alkalmazására immáron kiváló példa a Flickr közösségi fotóalbum is, mely nemrégiben cserélte le Flash felületét JavaScriptre. Az új felület nem csak azért előnyösebb, mert nem szükséges a Flash megléte böngészőnkben, hanem új szolgáltatásokat is kínál.

Bár még nem minden Flasht cseréltek le, a legfontosabb oldalakat, azaz a fotók megjelenését immáron JavaScript segítségével jelenítik meg. Eric Costello, a Flickr DHTML fejlesztője az AJAX summit nevű O'Reilly-Adaptive Path rendezvényen mutatta be a változásokat.

A HTML/JavaScript párosra történő áttérés lehetővé teszi azt is, hogy a képmagyarázatokban linkek szerepelhessenek, illetve a képek felett látható kedvencek közé helyezés, blog bejegyzés írás gombok az AJAX technológiára építve oldal újratöltés nélkül működhetnek.

A dolog érdekessége, hogy a Flash lecserélését először GreaseMonkey scriptek segítségével oldották meg a Flickr felhasználói, s valószínűleg részben ennek hatására, látva a felhasználói igényeket váltottak az oldal fejlesztői.
 
1

szerintem ...

ashnur · 2005. Május. 17. (K), 06.20
szerintem sokat nyomott a latban az is, hogy a kozelmultban a yahoo megvette :) az egesz felulettol folyamatosan ugy erzem, mintha yahoo mailemben lennek belepve