ugrás a tartalomhoz

Gimp 2.0

Hojtsy Gábor · 2004. Ápr. 4. (V), 10.08
Egy kicsit el vagyunk ugyan késve a hírrel, de nem mehetünk el eme fontos újdonság mellett. Három éves fejlesztői munka gyümölcseként ugyanis végre megjelent a GIMP képszerkesztő program 2.0-ás változata, mellyel egyben maga a gimp.org honlap is ráncfelvarráson ment keresztül.

A GIMP valójában már 1995 óta fejlesztés alatt áll, ám erre az új kiadásra elég sokat kellett várni. A GTK+ 2-es eszközkészletre épülő program az előző verzió óta igen sokat fejlődött, a felülete sokkal használhatóbbá vált. Lehetőség van például az ablakok dokkolására, és fülekkel való összeillesztésére is. Új szerkesztési módként jelent meg a teljes képernyős nézet, mely az összes irányítóelem eltüntetésével a lehető legnagyobb területet ad a grafika tervezéséhez.

GIMP 2.0 Windows XP-n



Két alapvető eszközt újítottak meg teljesen a belső átszervezések mellett. A szöveg eszköz lehetővé teszi a felirat szerkesztését bármikor a grafika készítése során, és akár Héber szöveget is írhatunk (jobbról balra). Az útvonalaknak immár három módjuk van, a tervezési, szerkesztési és a mozgatási mód, mely sokoldalú útvonal kialakítást teszt lehetővé. Szintén az útvonalak fejlesztése tette lehetővé, hogy SVG (vektoros) képek importálásakor maguk az útvonalak kerüljenek beillesztésre, így azok továbbra is szerkeszthetőek maradnak. Szintén újdonság az MNG (animált PNG) formátum támogatása.

Rengeteg más fontos újítás jelent meg, amit itt nem tudtunk érinteni, a teljes lista egy PDF állományban (képekkel illusztrálva) elérhető. Az új GIMP egyidőben jelent meg Unix, Windows és Mac rendszerekre. Ingyenesen letölthető a Gimp.org honlapról.