ugrás a tartalomhoz

Megjelent az 5.9.1-as Perl

Bártházi András · 2004. Már. 19. (P), 13.07
A mai napon megjelent a Perl programozási nyelv 5.9.1-es verziója, az 5.9-es fejlesztői széria második kiadása. A verzióban pár újdonság is található, melyek hivatalosan az 5.10-es stabil kiadásban lesznek elérhetőek (a Perl-nek hasonló a verziószámozása, mint a Linux kernelnek).

Két olyan változás érinti a nyelvet, mely az előző verziókhoz képest inkompatibilitást okoz. Az egyik a substr() módosulása (eddigi fix hosszú "ablak" helyett a karakterlánc hosszúságához illeszkedik), a másik pedig a :unique attribútum új hatóköre (csak a globális változókhoz lehet hozzárendelni).

Újdonságok között megemlítendő, hogy a $_ változót helyi változóvá lehet minősíteni, skalár környezetben a tie-olt hash-ek működni fognak, új formázási változók kerültek bevezetésre és hogy a fájl tesztelő operátorok ezentúl stack szerűen működtethetőek (egymás mellé írhatóak).

A beépített modulok közül megújult a Benchmark, a Carp, az Exporter, a List::Util és a threads::shared is.

További információkat a perldeltaban lehet olvasni, a bejelentés pedig a http://use.perl.org oldalon olvasható: http://use.perl.org/articles/04/03/17/2313202.shtml?tid=6.