ugrás a tartalomhoz

A MySQL licencelési kivétele

Hojtsy Gábor · 2004. Már. 16. (K), 13.27
Múlt héten jelentette be a MySQL AB, hogy a kettős licencelésű adatbázis szerveréhez kiad egy kivételeket tartalmazó kiegészítést, amely lehetővé fogja tenni, hogy a PHP ismét beépített MySQL támogatással rendelkezzen. Az adatbázist fejlesztő cég a kliens kódokat illetően azért döntött korábban az LGPL licencről a GPL licencre történő váltásról, mert számos kereskedelmi termékeket fejlesztő cég használta licenc vásárlása nélkül a kliens könyvtárakat saját termékeiben, arra hivatkozva, hogy ez az LGPL szerint megfelelő magatartás. Ez a váltás kellemetlen helyeztbe hozta a céget a PHP-vel való tradícionálisan jó kapcsolat megrengésével, amelyet a kivétel bevezetésével próbálnak orvosolni.

A MySQL licenc Ingyenes és nyílt forráskódú szoftverekre vonatkozó kivétele lehetővé teszi számos nyílt forráskódú projekt számára, hogy az általuk használt licencekkel kompatibilis módon alkalmazzák a GPL védelme alatt álló MySQL kliens kódokat. Ez a PHP esetében a PHP Licence 3.0-ás változatot jelenti. Andi Gutmans (a Zend társalapítója) szerint azonban ez még nem old meg minden kérdést, hiszen olyan fontos problémák, mint más nem nyílt forrású kódkönyvtárak használata a MySQL könyvtárral együtt még nem lefedettek, ez pedig a Zend termékei szempontjából fontos kérdés.

Közben Rasmus Lerdorf egy programozó kérdésére azt válaszolta a php-general listán, hogy nem tervezik a PHP 5 kiadásaival újra szállítani a MySQL kliens könyvtárat. Természetesen lehetőség lesz a saját gépen lévő kóddal fordítani a MySQL támogatást, ráadásul kétféle kiterjesztés közül választva a MySQL verziószámától függően (mysql illetve mysqli). Az SQLite lesz elérhető, mint beépített adatbázis, mely külön szervert nem is igényel.

A hír hátteréről bővebb információ olvasható a News.com cikkében.