ugrás a tartalomhoz

Felkészülés a .NET új verziójára

Hojtsy Gábor · 2004. Már. 16. (K), 09.23
Whidbey kódnév alatt folyik a .NET új verziójának fejlesztése, és habár idén várhatóan még nem fog megjelenni, érdemes egy kicsit előretekinteni, hogy mi várható, különösen összehasonlítva más hasonló területen fejlődő rendszerek/nyelvek irányultságával. A Sitepoint oldalon Philip Miseldine gyűjtött össze néhány olyan fontos tulajdonságot, melyet az új verzió kapcsán érdemes kiemelni.

A cikk szerint a Whidbey végre bevezeti a mesteroldalak támogatását, ami alatt tulajdonképpen sablonkezelést érthetünk. A sminkelhető oldalakra mutatott példák sajátos módon a megjelenítésre vonatkozó beállításokat CSS helyett közvetlenül a mesteroldalak kódjába helyezik, viszont támogatják a kliensfüggő mesteroldal készítést is.

Az új rendszer beépített támogatással érkezik tagsági rendszerek kezelésére, mely az elfelejtett jelszók esetére is megoldást nyújt. A felhasználók profiljainak (hozzájuk köthető metaadatoknak) kezelését a fejlesztőeszköz és a rendszer is gyárilag támogatja, ez a felhasználók személyre szabott oldalainak kialakítását is megkönnyíti.

Immár beépült kliens-eszköz függő megjelenítés támogatással rendelkezik majd az alaprendszer, ami lehetővé teszi, hogy PDA-kra és mobiltelefonokra készült felületeket a webes kimenettel közösen kezeljük. Az ASP 2.0 bevezeti az előrefordítás lehetőségét, amivel a szerverre végül a forráskód helyett a kész bájtkód kerül. Ez az első letöltésnél tapasztalható újrafordítási várakozást megszünteti, és növeli az intellektuális tulajdon védelmének lehetőségét.

Végül a cikk kitér a fejlesztőeszközben történt változásokra, melyek természetesen a még jobban automatizált programozást segítik, különösen a Visual Basic-et használók kedvéért. Ezen kívül pedig úgy tűnik egy Indigo nevű komponens is kerül a rendszerbe, mely az objektumok szintje felett álló komponenseken keresztül teszi majd lehetővé web-alkalmazások készítését elhanyagolható programozási igénnyel.